Od 22. do 28.08.2017. Senses Resort u Vrboskoj ugostio je 30-ero djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i njihove mentore na trećem po redu kampu robotike.

Polaznici koji su bili smješteni u hotelu imali su mogućnost dolaska na jutarnje i popodnevne radionice. Djeca iz Vrboske, Vrbanja, Jelse i Svirača dolazila su na popodnevne radionice. Radionice su bile organizirane u jutarnjem terminu od 9:00 do 12:00 sati i poslijepodnevnom od 14:00 do 17:00 sati. Kao i prethodnih godina na kampu su sudjelovali polaznici iz susjednih država te jedan polaznik iz Nizozemske. 

Nakon dolaska sudionika kampa, smještaja u sobama i večere voditelji kampa su organizirali za polaznike dogovor o organizaciji rada i pravilima ponašanja u hotelu i na radionicama. Polaznici su, prema želji podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je radila s TXT Controlerom i programirala u programu RoboPro. Druga grupa je radila na platformi Arduino i programirala u programu C++. S grupama su radili mentori Ivica Kolarić i Zoran Pribičević. Jednostavnije zadatke su polaznici rješavali samostalno, a kod težih su bili podijeljeni u grupe ili su oni s duljim robotičkim stažom pomagali početnicima i onima koji su imali poteškoća. Ovime je osim odgojne i edukativne komponente zadovoljena i sociološka. Polaznici su međusobno pristojno komunicirali, međusobno se uvažavali i pomagali jedan drugome.

Na kampu su sudjelovali učenici različitog robotičkog predznanja pa su zadaci za polaznike bili raznovrsni i prilagođeni njihovoj razini znanja. Izrađivali su konstrukcije (klackalica, trokolica, avion, ventilator, vrtuljak, vjetrenjača, konstrukcija pande i klauna za Robo Dance), spajali strujne krugove sa žaruljicama i prekidačima, ispitivali funkciju ultrazvučnih senzora i senzora za praćenje crte, konstruirali i ožičili robotska kolica te stvarali programe prema kojima su robotska kolica trebali prelaziti zadanu stazu (vožnja po crti, prepoznavanje prekida crte, zaobilaženje prepreke, praćenje zida, kretanje po različitoj veličini sobe, izbacivanje limenki iz kruga). U programu RoboPro radili su jednostavne simulacije (pisanje programa za paljenje i gašenje žaruljica), a u Fischer dizajnu su crtali različite konstrukcije. Grupa koja je radila s robotima na bazi Arduino imala je iste zadatke, ali u programu C++. Neki od polaznika su se pripremali za skoro natjecanje u Rusiji pa su sudjelovali na jutarnjim i popodnevnim radionicama.

Među polaznicima kampa koji su bili smješteni u hotelu su troje učenika petog razreda OŠ Hvar: Ivan Glen Dieters, Karlo Domančić i Antun Visković. Što su radili zapisali su u svom kratkom dnevniku:

„ Prvog dana nam je profesor na laptope instalirao program RoboPro. Dok se program instalirao radili smo crtanje konstrukcija u Fischer dizajnu. Upoznali smo osnove programa RoboPro i testirali ultrazvučne senzore. Naučili smo da oni služe za mjerenje udaljenosti od najbližeg objekta. Spajali smo i strujni krug sa žaruljicama i napravili jednostavan program kojim smo palili i gasili žaruljice. (23.08.2017.)

Drugi dan smo programirali robotska kolica da voze na određenu daljinu, nakon čega smo spajali trail senzore. Ti senzori služe za pronalaženje crne crte i vožnje po njoj. Izradili smo program koji će pratiti crtu i provjeravali ispravnost programa na stazi. (24.08.2017.)

Treći dan smo izradili robote i program, takav da naš robot prijeđe stazu u što kraćem vremenu. Bilo je dosta teško, imali smo problema, ali smo ih uz upute profesora otklonili. Profesor nas je motivirao nagradom. Oni koji programiraju najbržeg robota dobiti će sladoled. Jako smo se trudili jer nismo željeli trčati, raditi sklekove ni trbušnjake. Pri kraju dnevne radionice bilo je natjecanje. Natjecale su se četiri ekipe. Nakon neizvjesnog i uzbudljivog natjecanja uspjeli smo, naš robot je bio najbrži i dobili smo sladoled. (25.08.2017.)

Četvrti dan je bilo još zahtjevnije. Osim staze sa crnom crtom s prekidima robot je trebao zaobilaziti prepreke i izbacivati limenke iz kruga. Bilo je jako komplicirano jer smo trebali raditi dupli program. Zadatak smo polovično riješili. (26.08.2017.)

Petog dana smo popravljali program i sve ono što smo napravili proteklih dana prezentirali smo našim roditeljima koji su nas posjetili u popodnevnim satima. Dosta smo naučili, upoznali smo druge sudionike i družili se s njima. (27.08.2017.)“

U slobodno vrijeme polaznici su se kupali, igrali košarku, nogomet i mini golf.

Posebno vrijedno što se dogodilo na ovogodišnjem kampu je Dan otvorenih vrata. Interes roditelja, rodbine i prijatelja djece s Hvara za aktivnosti na kampu bio je velik. Svi polaznici kampa detaljno su objašnjavali i pokazivali prisutnima što su proteklih dana napravili, bili su jako ponosni na svoj rad i postignuća. Veseli me što su ih roditelji s interesom pratili i bili spremni podržati u njihovom budućem radu, a školi pomoći u nabavi opreme kako bi rad njihove djece bio učinkovitiji.

„Sve što trebam znati naučio sam još u vrtiću“ zapisao je Robert Fulghum. Dosta su naučili u vrtiću, ali sigurna sam da su polaznici ponešto naučili i na kampu te da obogaćeni novim znanjima, spoznajama, životnim vrijednostima i prijateljstvima kreću u novu školsku godinu.

 

Katija Barbić, dipl. ing. elektrotehnike

 

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •