Arduino radionica

Završen je robotički kamp PETICA 2017. Kako je bilo – pročitajte u članku koji je napisala doc.dr.sc. Ana Sović Kržić obraćajući se roditeljima i polaznicima kampa.

Arduino radionica

Poštovani roditelji i polaznici Ljetnog robotičkog kampa «Petica» 2017.

U svoje osobno ime i u ime ostalih organizatora, jako mi je drago što smo se upoznali i što smo upoznali vašu divnu djecu. Pet dana druženja s njima nama je dalo mnogo inspiracije za budući rad. Nadamo se da smo i mi tako djelovali na njih!

Podsjetnik na to kako nam je bilo na kampu možete pročitati u dokumentu u prilogu, a fotografije s radionica i popratnih aktivnosti možete skinuti ovdje:

https://www.dropbox.com/sh/f6c0fm8zzpxcily/AACjxHkkVTEGYxXRGj_WPOxMa?dl=0

Tokom ovog kampa smo se upoznali s nekoliko različitih sustava: Lego Mindstorms EV3, Little bits, Arduino i Thymio.

Lego Mindstorms EV3 roboti dolaze u dvije vrste pakiranja: edukacijskoj (Educational) i kućnoj (Home). Osnovni dijelovi u obje kutije su jednaki: pametna cigla (brick), dva velika i jedan mali motor. Kompleti se razlikuju po senzorima, te oblicima robota koji se mogu sastaviti. Educational komplet se može kupiti kod Ida didacta (http://www.idadidacta.hr/lego-education-ev3-core-set-2814), dok se Home komplet može kupiti u više trgovina koji prodaju Lego (npr. Muller).

Programiranje robota se provodi na računalu, koristeći softver koji je moguće besplatno skinuti s interneta: http://www.lego.com/en-us/mindstorms/learn-to-program. Ukoliko se koriste dodatni senzori, softverske dodatke za njih je moguće skinuti ovdje: http://www.lego.com/en-us/mindstorms/downloads.

Materijali za učenje programiranja Lego EV3 robota na hrvatskom jeziku su dostupni putem časopisa ABC tehnike koje izdaje Hrvatska zajednica tehničke kulture, od broja 592 do 606:

ABC tehnike broj 592, veljača 2016. godine

ABC tehnike broj 605, svibanj 2017. godine

ABC tehnike broj 606, lipanj 2017. godine

Evo i nekoliko zanimljivih stranica za nastavak rada:

https://sites.google.com/site/gask3t/lego-ev3/the-missing-commentaries/ev3-beyond-basics-exercises-12-18

http://ev3lessons.com/lessons.html

Ako imate stare kockice koje želite pretvoriti u novi oblik: http://www.lego.com/en-us/rebrick

Lego EV3 simulator: http://www.robomatter.com/virtualbrick/

Arduino je mikrokontroler otvorenog koda i otvorenog hardvera, koji se može nabaviti u gotovo svim trgovinama elektroničkog opremom (npr. Chipoteka). Jeftinije kineske varijante se mogu nabaviti preko e-Baya. Moguće je kupiti samo Arduino, a moguće je kupiti i komplet koji osim Arduina dolazi s gomilom elektroničkih komponenti i s knjigom projekata: http://www.chipoteka.hr/artikl/116826/arduino-starter-kit-k000007. Postoji i hrvatska verzija https://e-radionica.com/hr/.

Softver se besplatno skida sa službenih Arduino stranica: https://www.arduino.cc/en/Main/Software.

Na hrvatskom je izašla knjiga Paola Zenzerovića: http://www.paolozenzerovic.info/hr/arduino-knjiga/ 

Kratko smo se poigrali i sa robotom Thymio: https://www.thymio.org/en:thymio

Njega razvijaju na poznatom sveučilištu EPFL, Švicarska. Koristi se u mnogim školama Švicarske i Francuske. Jeftiniji je od Lega, a normalne Lego kockice je moguće spojiti na njega kako bi postao zanimljiviji. Moguće ga je programirati slikovno (za manju djecu) i tekstualno.

Little bits su set za učenje osnova elektronike. Pojedini elementi spajaju se koristeći magnetne kockice. U Hrvatskoj ih nema za kupiti, ali ih je moguće naručiti izvana: http://littlebits.cc.

Ukoliko se djeci svidio rad s ovim sustavima, pozivamo vas na uključivanje u aktivan rad tokom cijele godine u neku od udruga, članica Saveza ili prijatelja. Prije svega, tu je naš Robotičko – informatički klub Križ: rikk.hr (Marija i ja smo iz ovog kluba). Robotičke radionice imamo svaki četvrtak od 19-20:30 sati. Jedina udruga iz Zagreba, koja je članica Saveza je Hrvatsko društvo za robotiku. Doduše, ne rade na ovim sustavima, već na Fishertechniku. Veći dio radionica održavaju u školi u Dubravi. Kontakt je gđa Jelka Hrnjić, mail: jelka4@net.hr. U Zagrebu postoji još i Gradionica (http://www.gradionica.hr) i Robokacija (http://www.robokacija.hr). U Rijeci postoji jedna udruga članica Saveza i nekoliko koje rade slične aktivnosti, ali nisu naše članice. Jedna vrlo aktivna udruga djeluje u Puli. U Ivanić-Gradu postoje čak dvije udruge u sličnom području: Informatički klub NET (informatickiklubnet@gmail.com, hach251@gmail.com) i Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad (erklub@gmail.com). U Velikoj Gorici postoji više udruga koje su u ovom području: Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Velike Gorice (Cvjetno naselje 18/A, neven.topolnjak@inet.hr), Informatički klub “VEL_IK” Velika Gorica (Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21, sruklic2809@gmail.com), Udruga za tehničku kulturu Turopoljski tehničari. U Samoboru djeluje Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike (feliks.skiljan@zg.t-com.hr, ico@virc.hr).

Promovirat ću odmah i aktivnosti koje provodi Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na FER-u djeluje popularizacijski program ŠUZA koji organizira jednokratne radionice kako za djecu tako i za odrasle. Tako obilježavamo Hour of code inicijativu (početak prosinca), Europski tjedan programiranja (sredina listopada), Europski tjedan robotike (kraj studenog), Večer matematike (početak prosinca), Arduino dan (ožujak), imamo Dan otvorenih vrata (oko 15.11. svake godine), sudjelujemo na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju (travanj). Obavijesti o održavanju pojedinog događaja možete dobiti ako pratite naše web stranice: suza.fer.hr. Kontinuirano kroz godinu, FER u suradnji sa XV. gimnazijom vodi program RADDAR za učenike osnovnih škola: http://www.mioc.hr/wp/?cat=93 gdje klinci rade matematiku i programiranje. 

I konačno, djeca nam se mogu priključiti na natjecanjima. U okviru Natjecanja Mladih tehničara za učenike 5-8 razreda postoje kategorije Robotsko spašavanje žrtve (organizira HROBOS), te kategorija Automatika (što je zapravo Arduino). Djeca se natječu na školskoj (klupskoj), županijskoj i državnoj razini. Osim toga, HROBOS organizira Hrvatsku ligu robotičara, u dva kola na raznim lokacijama u Hrvatskoj, a ukupni pobjednici sudjeluju na svjetskom natjecanju (sljedeće godine u Kanadi). Više na stranicama Saveza www.hrobos.hr.

Od prošle školske godine organiziramo i FIRST LEGO League, gdje smo bili jedna od 88 država svijeta. Natjecanje svake godine ima zadanu temu, a sljedeće školske godine to će biti Živa voda. Hrvatski pobjednici sudjeluju na regionalnom natjecanju u Sloveniji. 

Program se sastoji od 4 jednakovrijedne kategorije: robotska igra (sastaviti i programirati robota koji će riješiti što više zadataka u 2,5 minute), dizajn robota (kompleksnost fizičke izvedbe robota i njegovog programa), projekt (mali znanstveni projekt koji nema veze s robotima, već potiče djecu na kreativnost i istraživanje) i temeljne vrijednosti (timski rad, pomaganje čak i protivničkom timu,…). Ovim putem vas pozivam da okupite ekipu (3-10 djece, stare 9-16 godina) i prijavite se na: https://www.superglavce.org/hr/prijava_fll#landing_marker

Više: http://hrobos.hr/19-natjecanja/352-first-lego-league-sezona-2017-18-prijave.html

Ovako nam je bilo prošle godine: http://hrobos.hr/19-natjecanja/340-prvo-natjecanje-first-lego-league-odrzano-u-zagrebu.html

Za sva pitanja i komentare na kamp, možete zvati bilo koga od organizatora (Ana Gašparović info@insula-tours.hr, Janko Kezele info@kezele-vino.hr), a za robotička pitanja tu smo Marija Matković (marija.u.matkovic@gmail.com), Željko Krnjajić (tajnik HROBOS-a, hroboszg@gmail.com) i ja, Ana Sović Kržić (predsjednica HROBOS-a, ana.sovic.krzic@gmail.com).

 

Lijepi pozdrav i ugodni ljetni praznici, 

doc. dr. sc. Ana Sović Kržić

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •