Robotički kamp Vrboska 2106

Od 20. do 27. kolovoza 2016.  na otoku Hvaru drugu godinu za redom organiziran je Ljetni kamp robotike za osnovnoškolce i srednjoškolce u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

Prijavilo se ukupno 28 polaznika koji su bili smješteni u kompleksu Senses Resort (hotel Adriatic) smještenom u borovoj šumi, na samoj obali mora, petnaestak minuta šetnjom udaljenog od autohtonog dalmatinskog mjesta Vrboska, poznatog pod nazivom „Mala Venecija“. Njima  su se u popodnevnim radionicama pridružila  djeca iz Vrboske, Vrbanja, Jelse i njihovi gosti prijatelji iz Italije i Njemačke, njih ukupno 14. 

Robotički kamp Vrboska 2106

Glavni moderatori radionica bili su profesori Ivica Kolarić, Zoran Pribičević, Đula Nađ, Zoran Vukić, Jelka Hrnjić i Katija Barbić. Često smo koristili i vrhunska iskustva naših srednjoškolaca: Branimira Ćarana, Andra Kataneca, Roka Paraća, Janka Pribičevića i Petra Slavičeka. U svakom trenutku, kod manjih zdravstvenih problema učenicima i mentorima bila je na raspolaganju doktorica Katarina Bošnjak Nađ.

Robotički kamp Vrboska 2106

Radionice su bile organizirane u jutarnjem terminu od 9:00 do 12:00 sati i poslijepodnevnom od 14:00 do 17:00 sati. U slobodno vrijeme organizirane su sportske aktivnosti – košarka, nogomet i minigolf, kupanje, druženje i posjet Ribarskom muzeju u Vrboskoj. Od ove organizacije aktivnosti odstupala je grupa polaznika sa radoholičnim mentorom Zoranom Pribičevićem.

Robotički kamp Vrboska 2106

Polaznici su radili samostalno i u grupi, a u svakom trenutku su mogli zatražiti i dobiti objašnjenje od mentora, voditelja radionica. Uspješnost riješenosti zadataka mentori su redovito kontrolirali te su polaznici na takav način mogli odmah ispraviti pogreške i dobiti povratnu informaciju o svom radu i napretku.

Robotički kamp Vrboska 2106

Početnici, osim što su stekli osnovna robotička znanja, a oni napredniji ih nadogradili, stekli su veću sigurnost u sebe, kreativnost u izradi konstrukcija i odgovornost prema novim obvezama. Kroz samovrednovanje i analizu svoga rada vidjeli su da imaju pravo na pogrešku te prihvaćanje pogrešaka kako svojih tako i drugih polaznika. Međusobnom suradnjom, stjecanjem novih prijateljstva i povjerenja u nove prijatelje osim kognitivnih znanja razvili su svoje socijalne vještine.

Robotički kamp Vrboska 2106

Prvog dana radionice nakon smještaja u hotelu i večere svi sudionici kampa imali su dogovor s mentorima u radnoj prostoriji. Nakon predstavljanja mentora i svaki od polaznika ukratko se predstavio grupi. Slijedilo je ono najvažnije, pravila rada i kućni red hotela o čemu je polaznike upoznao profesor Ivica Kolarić. Ovo je bila prilika da se svi polaznici međusobno upoznaju.

Prvi radni dan svi su dočekali s nestrpljenjem i već je u 8:30 većina grupe bila spremna za rad. Prvi radni zadatak je bio konstrukcija robota koji će pratiti zid. Početnici su uz pomoć jednostavnih konstrukcija naučili o radu motora, a onda su se upoznali s konstrukcijom robotskih kolica i osnovama programa RoboPro. Svi zadaci su bili uspješno realizirani. Popodnevna grupa izrađivala je različite vrste konstrukcija – vaga, vrtuljak, viljuškar …

Robotički kamp Vrboska 2106

Nakon drugog dana svi polaznici su imali programiranog robota koji svladava uspon, prati zid i skuplja loptice. Uz pomoć iskusnijih polaznika i mentora sve poteškoće s kojima su se susretali polaznici bile su začas riješene. 

Treći dan polaznici su imali zadatak izraditi autonomna vrata. Na radnoj ploči su od kockica izradili konstrukciju vrata s motorom, izradili ožičenje i program za otvaranje i zatvaranje vrata.

Robotički kamp Vrboska 2106

Slobodno vrijeme u prva tri radna dana polaznici su iskoristili za bolje upoznavanje, kupanje, aktivnosti u teretani te igranje mini golfa. Vrijeme od 17:30 sati do večere polaznici su s profesorima Kolarićem i Vukićem igrali nogomet i košarku. Bilo je polaznika koji su se spremali za maraton.

Robotički kamp Vrboska 2106

Srijeda i četvrtak bili su dani novih zadataka i pripreme za prezentaciju u Vrboskoj. Polaznici su vježbali vožnju robota kroz labirint (praćenje crte i prekida, svladavanje uspona), vožnju robota i upravljanje kopljem pomoću joystick-a i mobitela te izrađivali konstrukcije, radili koreografiju i programirali robota za robotički ples. Većim dijelom je popodnevna grupa izrađivala robote za robotički ples. Od elemenata su izradili i ožičili konstrukciju ribe, supermena, broda, plesačice i plesača.  

Robotički kamp Vrboska 2106

U srijedu umjesto sportskih aktivnosti bio je organiziran posjet Ribarskom muzeju u Vrboskoj. Kroz muzej nas je proveo i o izloženim predmetima upoznao gospodin Mario Franičević koji je iznenađen zanimanjem polaznika odlučio počastiti grupu besplatnim vođenjem. Bila je ovo prilika da se upoznaju tradicionalni alati za lov na srdelu koju su mještani Vrboske najviše lovili i u tvornici sardina prerađivali i transportirali na tržište. Kada je proizvodnja u tvornici ugašena strojevi iz pogona premješteni su u muzej. Impozantna je zbirka svjetiljki, od onih na drva pa do plinskih te prikaz tradicionalne ribarske kuhinje.  

Robotički kamp Vrboska 2106

U četvrtak nije bilo popodnevne radionice već je u 16:00 sati bilo dogovoreno druženje svih polaznika uz malu zakusku, proslavu 2.rođendana Ljetnog kampa Vrboska. Druženju su se odazvali i roditelji polaznika koji su dolazili na popodnevne radionice. Uz  razgovor roditelji su se interesirali o radu njihove djece na radionici te mogućnosti uključivanja u robotiku tokom školske godine. Nakon ugodnog druženja svi smo se uputili u Vrbosku održati prezentaciju. Dobra tehnička podrška TZ Vrboska rezultirala je zanimljivom prezentacijom koja je pobudila interes mještana i njihovih gostiju. U robotičkom nogometu odigrana je utakmica između ekipe Hajduka i Dinama, a završila je rezultatom 5:4 za Hajduk. Zanimanje prolaznika privukli su roboti plesači u završnom plesu svih robota, ukupno njih pet. Grupa polaznika je demonstrirala vožnju robota kroz labirint. Najuzbudljivije je bilo na robotičkoj alci, a pobjeda i kipić robota pripala je Juraju Babiću.

Robotički kamp Vrboska 2106

Posljednjeg dana kampa polaznici su utvrđivali naučeno. Imali su zadatak izraditi program za kretanje robota po stazi koja je imala prekide crte, raskrižja i uspone. Nije izostala ni zajednička fotografija. Polaznici su izabrali najboljeg prijatelja. To je Leon Vlašić koji je dobio kipić robota. Kipić robota dobio je i najbolji otočki robotičar prema mišljenju polaznika. To je Andrijano, učenik četvrtog razreda OŠ Petra Hektorovića iz Staroga Grada.

Robotički kamp Vrboska 2106

Kipiće robota dizajnirala je i izradila učiteljica likovne kulture u OŠ Jelsa, Željana Slaviček.

Nakon održanog kampa može se zaključiti da su polaznici stekli nova znanja koja će moći primijeniti u svom budućem angažmanu na području robotike. Mene kao učiteljicu tehničke kulture na otoku veseli što su radionice bile inspirativne te su potaknule najmlađu otočku populaciju da se uključi u robotiku. Najveća vrijednost je ta što su polaznici međusobno kulturno komunicirali, družili se, učili i  pomagali jedan drugome. 

 

Komentari polaznika:

“Svidjelo mi se što hotel ima bazen tako da se možemo kupati.”

“Dan odlaska mi je najteži dan.”

“Svaki dan smo na robotici imali novi zadatak, nove izazove i nagrade. Meni se jako svidjelo i volio bih i slijedeće godine ići.”

“Na prezentaciji mi robot nije baš najbolje radio te sam bio jako razočaran. Poslije svega sam vrlo zadovoljan i sretan što sam bio tu i proveo vrijeme ovdje. Nadam se da ću doći i slijedeće godine.”

“Na ovom kampu sam naučio praćenje crte i zida te automatizaciju vrata. Vještine programiranja koje sam stekao na kampu neće mi oduzimati dragocjeno vrijeme na satovima robotike pa ću vrijeme moći iskoristiti za završno usklađivanje robota i optimizaciju programa potrebnih za natjecanje. To mi se svidjelo.”

I na kraju poslovica kaže “Tko je pronašao prijatelja, pronašao je blago”.
Vjerujem da je na ovom kampu to svima uspjelo.

Katija Barbić, učiteljica tehničke kulture

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •