Radionice RKO

U Osijeku je početkom srpanj održana radionica pod nazivom “Industrijska i mobilna robotika i senzorika” za srednjoškolce Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije.

 

Radionice RKO

 

Temeljem Programa rada u 2016. godini Hrvatski robotički savez  i Robotički klub Osijek organizirali su za darovite i zainteresirane učenike srednjih škola Grada Osijeka i Osječko baranjske županije  radionicu pod nazivom „Industrijska i mobilna robotika i senzorika“. Radionica je održana od ponedjeljka do petka, u tjednu  4. – 8. srpnja 2016., od 9.00 do 12.00 sati, u trajanju 20 sati, u učionici za robotiku i automatizaciju Strojarske tehničke škole Osijek.

 

Svrha i cilj organiziranja radionice je korisno, poučno i zabavno korištenje dijela slobodnog vremena učenika srednjih škola Osječko baranjske županije tijekom  ljetnog školskog odmoru, a posebni ciljevi su  učenje o osnovama  industrijske i mobilne robotike i senzorike te profesionalna orijentacije u suvremena  tehnička zanimanja.

 

U planiranju radionice pripremljena  je obavijest u obliku letka koji je podijeljen u nekoliko gradskih i županijskih srednjih škola. Napravljen je izvedbeni plan i program te planiran prostor i oprema koji će se koristiti. Dogovoreno je da voditelj radionice bude Jerko Jukić, prof., a predavači Mario Slivka, dipl. ing. stroj., predavač na Strojarskoj tehničkoj školi Osijek, koji će voditi industrijsku robotiku 2 dana, odnosno 8 sati, Vinko Zlomislić, prof., predavač na Strojarskoj tehničkoj školi Osijek, koji će voditi senzoriku 1 dan, odnosno 4 sata i Mario Cvek, prof., predavač na Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Osijeku, koji će voditi mobilnu robotiku 2 dana, odnosno 8 sati. Radionica će se održati u suvremeno opremljenoj učionici za robotiku i automatizaciju Strojarske tehničke škole, koja se već u više navrata pokazala kao izvrstan  domaćin.

 

Radionice RKO

 

Odziv učenika bio je vrlo dobar, unatoč  tezi koja se provlačila da je termin održavanja radionice loše planiran jer su učenici na kraju nastave prezasićeni školom i školskim obvezama te da samo razmišljaju o odmoru, Dravi, moru, vikendicama i zabavama te da bi bilo bolje održati  radionicu krajem  ljetnog školskog odmora. Na radionicu se prijavio veći broj učenika, ali je  bez izostanaka od prvog do zadnjeg dana na radionici bilo nazočno svaki dan 15 učenika. Od toga broja 4 su učenika 8. razreda osnovnih škola, 1 učenik 1. razreda srednje škole, 9 učenika 2. razreda srednje škole i 1 učenik 3. razreda srednje škole (preslika popisa  polaznika i evidencije  dolazaka je u prilogu).

 

Radionice RKO

 

U prvom dijelu programa „Senzorika“, polaznici su prvo radili jednostavne vježbe s različitim vrstama senzora koji se koriste za upravljanje procesima u robotici i automatizaciji. Nakon toga su koristili senzore u složenim upravljačkim funkcijama.  

 

U drugom dijelu programa „Mobilna robotika“, polaznici su imali zadatak da sastave svoj mobilni robot, da ga opreme senzorima, da programiraju svoje robote koristeći znanja u programiranju u Arduinu da mogu pratiti crtu, zaobilaziti prepreke, detektirati metalne predmete u prostoru te predmete koji gore plamenom.

 

Radionice RKO

 

U trećem  dijelu programa „Industrijska robotika“ učenici su individualno radili na simulatoru robotske ruke Robo Cell. Svoje zamisli testirali su u realnom prostoru na robotu Scorbot er-4u i robotskoj traci uz primjenu okretnog stola, senzora, pneumatskih aktuatora i gravitacijskog spremnika. Bilo je zadovoljstvo gledati te male projektante kako kreiraju svoju zamišljenu proizvodnu liniju, kako robotska ruka preuzima dijelove s palete i odnosi ih na pokretnu traku, a traka ih prenosi do druge robotske ruke, koja ih uzima s trake i slaže na paletu. 

 

Zadnji dan radionice, polaznici su popunili evaluacijske liste te prije svečane podjele pohvalnica učenicima i zahvalnica predavačima i organizatorima održana je prezentacija  najboljih radova iz senzorike, industrijske robotike i mobilne robotike. 

 

Radionice RKO

 

Na prigodan i svečan način učenicima se obratio tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko – baranjske županije Ivo Grgić, prof., a pohvalnice i zahvalnice u ime  Hrvatskog robotičkog saveza podijelio je predsjednik Robotičkog kluba Osijek dr. sc. Robert Cupec. 

 

Zaključak, Na radionici je stvoreno kreativno i stvaralačko pozitivno ozračje,  sklopljena su nova prijateljstva,  a na temelju usmenih i pisanih izjava učenika te vrlo pohvalnih izjava predavača o zainteresiranosti i predanosti u radu učenika,  može se zaključiti da su svrha radionice, kao i svi ciljevi u potpunosti postignuti. 

 

Tajnik Robotičkog kluba Osijek
Jerko Jukić

 

 

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •