Petica 2016

Od 11.-15.7.2016. godine se održao Ljetni robotički kamp «Petica» 2016. Na kampu je sudjelovalo 20 djece iz Cresa, Njivica, Petrinje, Velike Gorice, Zagreba i Ivanić-Grada, od toga 9 djevojčica i 11 dječaka.

Petica 2016
Skupna fotografija sudionika i organizatora

 

Većini djece ovo je bio prvi susret s robotikom. U samom radu djeca su podijeljena u dvije grupe: po 10 djece u svakoj, kako bi djeci bio omogućen kvalitetniji rad u manjim grupama. Mrvicu «mlađa» grupa je ponedjeljak i utorak upoznavala Lego Mindstorms EV3 robote, dok su «malo stariji» polaznici za to vrijeme proučavali Arduino sustave.

U srijedu i četvrtak grupe su zamijenile svoje robote i učiteljice. Petak je bio predviđen za završni projekt, gdje su djeca mogla izabrati sebi draži robotski sustav.
Djeca su bila smještena na Seoskom gospodarstvu Kezele. Tema kampa i ambijent učinili su poseban spoj prirode, tehnologije i održivog razvoja.
Kako bismo rad u kampu učinili što uspješnijim, držali smo se osnovne satnice.

 

I premda su svaki dan bile druge aktivnosti, lako se moglo orijentirati:

8 – 9 doručak (Razlikovalo se od dana do dana, ali palačinke sa čokoladom i domaći kruh sa šunkom su bili apsolutni hit).

9 – 11 radionica

11 – 11:30 pauza uz voće i druženje sa životinjama
Utorak: farma jelena (bilo je jako vruće, pa srne i jeleni nisu bili zainteresirani za druženje)
Srijeda: jahanje (sve cure su uspješno jahale, dok je nekoliko dečki uspješno izbjeglo ovaj zadatak)

Srijeda - jahanje
Polaznici su uživali u raznim sadržajima, jahanje je samo jedan od njih

Četvrtak: štala i hranjenje domaćih životinja (najzanimljiviji dio: svinja koja nepristojno piški pred gledateljima)

11:30 – 13 radionica

13 – 14 ručak

14 – 15 odmor (Predviđeni odmor u sobama se pretvorio u badminton, igru lovice na igralištu i igru skrivača u seoskom dvorištu).

15 – 15:15 desert koji nismo mogli pojesti za ručak (domaće štrudle, buhtle)

15:15 – 17 radionica

17 – 17:30 pauza uz voće (lubenice su nestajale brzinom svjetlosti)

17:30 – 18:30 aktivnosti vezane uz selo
Ponedjeljak: upoznavanje etno zbirke – kako su ljudi peglali prije struje?

Etno zbirka
Etno zbirku predstavio je naš ljubazni domaćin – Janko Kezele

Utorak: s obzirom da smo u utorak bili na Petici, ova aktivnost je uključivala povratak u kamp kroz šumu. Ipak, da se šetnja od 3 km ne pretvori u muku, na pola puta kampere je dočekao traktor s prikolicom, koji nas je prevezao na cilj
Srijeda: seoska olimpijada – Nikola i Roko su izabrani kao kapetani ekipa koji su brzo popunili svoje redove. Kamperi su se natjecali u 5 disciplina: potezanje užeta, bacanje potkove, štafeta s jajetom, jahanje na metli i skakanje u vreći. Nakon napetog navijanja i borbe do zadnjih trenutaka, pobjednička ekipa mogla je izabrati što će biti u četvrtak za ručak, a slabija ekipa je izabrala večeru. Za ručak smo imali Dječji moslavački stol (prigodna i bolja verzija švedskog stola), a za večeru je odluka pala na nachose. Doduše, cijeli dan smo imali brigu zar ćemo stvarno samo čips imati za večeru? Ipak, za večeru je bio rižoto, a nachosi su odlično došli kao desert.
Četvrtak: poučna staza – s obzirom da se svima svidjela vožnja u traktoru, do poučne staze smo došli u prikolici. Poučna staza vodi ukrug oko divnog jezera. Popeli smo se na čeku, upoznali nekoliko vrsta gljiva i ulovili malu žabu (naravno, nakon upoznavanja i otkrivanja kako ona ipak nije princ, pustili smo ju natrag). Kroz šumu nas je pratila i Crvenkapica – teta Kristina crvene kose koja je nosila košaru s vodom! Umorne noge je uzbrdo do imanja povezao traktor (uz kružnu vožnju naravno).

18:30 – 19 malo slobodnog vremena dok večera ne bude spremna.

19 – 20 večera (uz igru Pokvarenog telefona oko stola)

20 – 22 večernje aktivnosti
Ponedjeljak: pečenje kukuruza na logorskoj vatrici i upoznavanje
Utorak: svi smo bili umorni od šetnje šumom, pa je najbolje večernje druženje uz prigodni film: Roboti.
Srijeda: društvene igre (Set karte i Jungle Speed) i kviz o poznavanju starih stvari (koje još nismo vidjeli do sada). A da bi dan bio potpun odigrali smo i noćni skrivač.
Četvrtak: karaoke i ples (mladi robotičari imaju sluha i za pjesmu, a bogme i bogat repertoar. Za vrijeme karaoka došlo je vrijeme i za nagradu sa seoske olimpijade u obliku nachosa.)

Radionice

Ponedjeljak:
Lego grupa se upoznala s gradnjom mobilnog robota, te njegovim programiranjem kako bi vozio ravno, odnosno skretao. Arduino grupa je napravila Arduino muzički instrument. Svaki polaznik je skladao svoju pjesmu ili svoju izvedbu pjesme «Sretan rođendan». Nakon uspješnog sastavljanja i programiranja instrumenta polaznici su održali kratki koncert, gdje su svi poslušali sve izvedbe.
U popodnevnom dijelu Arduino radionica je nastavljena slaganjem LED semafora, a Lego radionica je na robote ugradila ultrazvučne senzore i testirala izbjegavanje prepreka.

Utorak:
Radionice su se održale u prostoru budućeg interaktivnog muzeja nafte i energije «Petica», po čemu je i kamp dobio ime. Po dolasku na Peticu, djeca su se prošetala šumom pod vodstvom Ane G. u potrazi za naftnim kačaljkama. Upravo na ovoj lokaciji se nalazi najstarija kačaljka na ovim prostorima. Lego grupa je organizirala malo natjecanje: čiji robot će prvi naći put iz labirinta. Pravila su jednostavna: robot mora sam proći stazu, ukoliko vidi zid, mora malo promijeniti smjer vožnje. Svaka ljudska intervencija prilikom prolaska labirintom unosi kazneno vrijeme. Nakon provedene dvije vožnje, redoslijed je:

 1. 1880 god (Tereza i Luka)
 2. Junior 5 (Elli i Luka)
 3. Minecrafteri (Tiha i Ivan)
 4. Mirko (Janica i Dan)
 5. Eva (Petrai Ingrid).
Arduino radionica
Arduino radionica na lokalitetu “Petica”

Arduino grupa je otkrila kako radi tipkalo. Koristeći tipkalo upravljali su semaforima. Povezivanjem tipkala i pieza polaznici su napravili uređaj koji omogućuje slanje tajne poruke koristeći Morseov kod (uređaj je naravno testiran na licu mjesta). U poslijepodnevnim radionicama, Lego grupa je upoznala što su i kako rade zupčanici, te je svaki polaznik napravio svoj crtani film. Arduino grupa je upoznala kako radi servomotor i potenciometar, te kako je moguće servomotor postaviti na točno mjesto koje je određeno potenciometrom.

Srijeda:
«Mlađa» i «Starija» grupa su se zamijenile za sustave i učiteljice: «mlađi» su prešli na Arduino, a «Stariji» na Lego.
Arduino grupa se prijepodne upoznala sa Arduinom i potrebnom elektronikom. Uspješno su povezali piezo i svatko je skladao svoju pjesmu. Lego grupa je sastavila svoje robote i naučila ih voziti. Poslijepodne je Lego grupa uspješno postavila i programirala ultrazvučne senzore, te je održano natjecanje u labirintu. Konačni redoslijed je:

 1. Doritos
 2. Max
 3. The Mash
 4. NOA3000
 5. The destroyer

Arduino grupa je napravila semafore koristeći LED diode. Jedan semafor je imao i dodatno, plavo svijetlo, za životinje koje prelaze preko ceste. Semafori su bili upotpunjeni i sa zvučnim signalima koristeći piezo element.

Četvrtak:
Polaznici Lego radionice su natjerati robota da priča njihovim jezikom. Koristeći ultrazvučni senzor su napravili Lego alarm: uređaj koji viče «Uljez, uljez» ukoliko netko pokuša ući u sobu. Nakon upoznavanja kako rade zupčanici, dizajnirali su uređaj za prikazivanje crtića, te je svatko napravio bar jedan svoj crtić. Arduino grupa je za to vrijeme upoznala kako radi RGB dioda i kako dobiti baš onu boju koju volimo. Upoznali smo i kako se očitavaju vrijednosti sa tipkala. Koristeći tipkalo i LED diode napravili smo uređaj za prenošenje tajnih poruka pomoću Morseovih znakova. U mraku i tišini prenijeli smo jedni drugima poruke, koje su gotovo svi uspješno dekodirali. Upoznali smo i robota Thymio, te od običnih Lego kockica gradili prepreke koje će Thymio morati savladati.
U poslijepodnevnim radionicama, Lego grupa je napravila stroj koji crta. Ovisno o samoj građi robota i brzinama motora spojenih na olovku s kojom se crta, nastaju drugačije slike. Arduino grupa se za to vrijeme podijelila na dva dijela: dio se bacio na Thymija, a dio je radio sa servomotorom. Koristeći servomotor napravili smo uređaj koji proriče budućnost, npr. što će biti za večeru?

Arduino - LCD
Mi znamo spojiti LCD na Arduino, znaš li ti?

U kasnim poslijepodnevnim satima, grupe su se još jednom zamijenile. «Starija» grupa je dobila još jednu priliku za rad sa Arduinom i zadatak spajanja LCD na Arduino. To nije nimalo lak zadatak s obzirom da je potrebno spojiti 16 žica, a samo jedan raspored je ispravan. Nakon pola sata borbe, ženska ekipa (Lea, Enia i Noemi) je prva uspješno riješila ovaj zadatak. Ipak, par minuta kasnije i dečki su uspješno povezali sve žice i napisali program. «Mlađa» grupa je za to vrijeme testirala Lego crtača i napravila nekoliko svojih umjetničkih kreacija. I LCD koji ispisuje poruke i umjetničke slike su bile izložene na završnoj izložbi.

Petak je bio poseban dan, pa smo malo odstupili od plana i programa:
7:45 doručak
8:15 pakiranje i iznošenje stvari iz soba
8:45 polazak autobusom u razgled grada Ivanić-Grada
9 – 11 razgledavanje grada (naftna kačaljka, sportski park, lječilište Naftalan, neobično drvo koje ispod svoje krošnje skriva klupicu, tradicijski čardak, Đuro Deželić i vatrogasno društvo, gradska vijećnica, park i crkva, model Ivanić – tvrđe), slobodno vrijeme za šoping i, naravno, sladoled za kraj
11 – 11:30 povratak na seosko imanje i podjela u grupe za završni projekt
11:30 – 13 izrada završnog projekta: Naftne kačaljke. Robotičari su sami birali žele li raditi s Legom ili Arduinom. Oni koji su radili Legom su morali sami osmisliti konstrukciju, ožičiti, postaviti motore i senzore, te na kraju programirati model kačaljke koji će raditi kao prava koju smo ujutro vidjeti u gradu. Arduino ekipa je dobila laserski izredane modele kačaljke iz stiropora koje je bilo potrebno povezati, učvrstiti i ugraditi servomotor. Svi dodaci na ovu konstrukciju su bili prepušteni samim robotičarima: tako smo dobili kačaljku koja pali lampice kada je u najnižem ili najvišem položaju, kačaljku koja pišti i kačaljku koja radi samo ako je pritisnuto tipkalo.

Završni rad
Završni rad zadnjeg dana kampa

 

Lego kačaljke su izradili:

 • Mislav, Mihael i Dan
 • Elli i Janica
 • Nikola
 • Luka K.
 • Ingrid i Lea

Arduino kačaljke su izradili:

 • Noemi i Enia
 • Ivan, Luka S. i Jakov
 • Pavel i Petra
 • Tereza i Tiha
 • Roko i Fran.

13 – 14 ručak
14 – 15 slobodno vrijeme na igralištu i doček roditelja i gostiju
15:15 svečana dodjela diploma polaznicima kampa (uz male poklone: model naftne pumpe, čokoladu, majicu i prospekte o Ivanić-Gradu), prikaz filma o tome što smo sve radili ovaj tjedan i izložbu radova: kačaljki i slika koje je napravio Lego robot.

Organizatori:

Realizaciju kampa potpomogli su:

Voditelji:

 • doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza, Arduino radionice
 • Marija Matković, Robotičko – informatički klub Križ, Lego radionice
 • Ana Gašparović, Insula Tours, organizacija, društvene aktivnosti, obilazak Ivanić-Grada
 • Janko Kezele, Seosko imanje Kezele, aktivnosti u prirodi
 • Ljiljana Holik, učiteljica, pedagoške aktivnosti
 • Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Arduino, administrativna podrška

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •