EU Forum robotike Ljubljana 2016

Objavljujemo priopćenje za javnost povodom održavanja Europskog foruma robotike u Ljubljani 21-23. ožujka 2016.

 Europski forum robotike ove godine pod geslom Robotika za Europljane

 

EU Forum robotike Ljubljana 2016

 

Ljubljana, 25. veljače 2016. – U Sloveniji ćese ove godine od 21. do 23. ožujka pod geslom »Robotika za Europljane« održati sedmi po redu Europski forum robotike (European Robotics Forum 2016) na kojem će sudjelovati stručnjaci iz cijele Europe. Događaj koji organizira euRobotics, međunarodna neprofitna udruga dionika europske robotike sa sjedištem u Bruxellessu, najvažniji je skup europske zajednice na području robotike jer na njemu svake godine sudjeluje više od 500 gospodarstvenika, poduzetnika, akademika, istraživača i kreatora europskih politika. Poseban naglasak forumaove će godine biti i na razvoju robotike u Jugoistočnoj Europi.

»Europski forum robotike 2016. (ERF2016) koji će se ove godine održati u Sloveniji bit će najvažniji događaj europskoga mrežnoga povezivanja u ovoj godini. Vrhunski europski stručnjaci predstavit će strategije na visokoj razini i njihovu provedbu kako bi se što više povećale prednosti koje robotika donosi gospodarstvu i društvu te da se Europi osigura primat i u idućoj industrijskoj revoluciji. Pritom je ključno povezati nacionalne i regionalne inicijative u zajednički europski okvir, kao što je primjerice strategija »digitalizacije europske industrije« koju predlaže Europska komisija. Predstavnici međunarodnih organizacija predstaviti će projekte koje financira EU u okviru javno-privatnog partnerstva za robotiku pod nazivom SPARC kao oblika suradnje između Europske komisije i euRoboticsa, organizatora ERF-a. Takav pristup iznimno je pogodan za strategiju pametne specijalizacije koja je ključni element pri radu Odbora regija i europskih strukturnih i investicijskih fondova«, istaknuo je Reinhard Lafrenz, generalni tajnik organizacije euRobotics.

»Uz sudjelovanje više od 500 gospodarstvenika, biznismena, vrhunskih akademika i kreatora predmetnih europskih politika ERF je najvažniji skup europske zajednice u području robotike. Jedna od svrha ovogodišnjeg foruma jest uspostava suradnje s Jugoistočnom Europom kako bi se povećale inovacije i suradnja na području robotike kao dio razvojne strategije i tako pridonijele sve užim europskim vezama i u tom dijelu kontinenta«,dodao je Uwe Haass, savjetniku euRoboticsu i voditelj radionice robotike na zapadnom Balkanu koja će se održati na nadolazećem ERF-u 2016.

U svijetu je danas još uvijek najčešća upotreba robota u industriji, gdje mogu zamijeniti čovjeka kod teških, monotonih i opasnih radnji koje se često obavljaju u neprimjereno i nezdravom okruženju za čovjeka. Prema zadnjim podacima Međunarodne federacije za robotiku (International Federation of Robotics– IFR) prodaja industrijskih robota do 2018.godine na globalnoj će se razini svake godine povećati za petnaest posto.

Prof. dr. Marko Munih, predstojnik Laboratorija za robotiku (Robolab) na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani – koji je zajedno s Institutom »Jožef Stefan« (IJS) i sa Slovenskom akademijom znanosti i umjetnosti (SAZU) partner u organizaciji ovogodišnjeg Europskog foruma robotike –naglasio je da je robotizacija povezana s gospodarskim rastom. No, iako roboti rade bez prekida čime, naravno, bitno pridonose većoj konkurentnosti i profitabilnosti, a time i gospodarskom rastu, mnogi strahuju da će zamijeniti ljude i tako smanjiti broj radnih mjesta. Tako misli 70 posto Europljana, pokazuje prošlogodišnje istraživanje javnog mnijenja Eurobarometer koje je provedeno na gotovo 28.000 državljana EU-a. No,prof. Munih kaže: »Strah od gubitka radnih mjesta potpuno je suvišan. Zadnja istraživanja ukazuju na to da robotizacija stvara nova, ali drugačija radna mjesta koja predviđaju suradnju čovjeka i robota.«

Prema procjenama Međunarodne federacije za robotiku (IFR) očekuje se da će se zbog robotizacije u razdoblju 2017. – 2020.u svijetu otvoriti milijun do dva novih radnih mjesta, najviše na području elektronike, fotonaponskih sustava, električnih vozila, proizvodnje, prodaje i prehrambene industrije.

Ljubazno vas pozivamo da nam se prije Europskog foruma robotike pridružite na susretu s novinarima u četvrtak, 3. ožujka u 11. sati u Hotelu Union, Miklošičeva cesta 1, u Ljubljani.

Stručnjaci će na događaju progovoriti o važnim trendovima razvoja na području robotike, projektima koje financira EU u okviru javno-privatnih partnerstava za robotiku, važnim dosezima na području robotike i Europskom forumu robotike.

Vaši sugovornici će biti:

 •   Reinhard Lafrenz, generalni tajnik euRoboticsa;
 •   Uwe Haass, savjetnik ueuRoboticsu;
 •   Hubert Kosler, direktor poduzeća Yaskawa Slovenija;
 •   prof. dr. Marko Munih, predstojnik Laboratorija za robotiku (Robolab) na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani.

 

Program Europskog foruma robotike na raspolaganju je ovdje.

 

Dodatne informacije:

Alja Gogala

+386 41 823 669 / alja.gogala@idejal.si

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •