Veleposlanik Republike Hrvatske u Australiji gospodin dr, sc. Damir Kušen poslao je poruku Hrvatskom robotičkom savezu povodom boravka hrvatskih mladih robotičara u Australiji.

 

Hrvatski robotičari u veleposlanstvu

 

Poruku objavljujemo u cijelosti kao dokument uspješne suradnje Saveza. Zahvaljujemo svima koji su u daleko većoj mjeri doprinijeli realizaciji ove posjete jer su tako omogućili i Savezu da se uključi. Vjerujemo da će ova posjeta označiti početak sustavne provedbe programa suradnje kako Saveza tako i Hrvatske zajednice tehničke kulture sa inozemnim, posebice prekoocenaskim zajednicama hrvatskih iseljenika.

 

Tekst poruke:

 

Poštovani g. Ratković,

vjerujem da su Vam prof. Ivica Kolarić i naši mladi robotičari sigurno već prenijeli dojmove s posjeta Australiji, no i ja bih se želio srdačno zahvaliti Vama i Hrvatskom robotičkom savezu na svoj podršci i pomoći oko njihovog posjeta. Uspjeli smo u potpunosti realizirati cjelokupni planirani program i mislim da smo kao jedan veliki tim zaista dobro odradili posao. Prije svega, oni su zaista uspješno predstavili Hrvatsku ovdje u Australiji i to kao modernu europsku državu okrenutu ka znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

  Od odličnog nastupa na australskom nacionalnom natjecanju Robocup Junior u Adelaideu gdje su osvojili jedno 2. mjesto, 2 četvrta, a u robo-nogometu došli do četvrtfinala, preko sjajno održanog tečaja robotike u jednoj australskoj osnovnoj školi gdje je 50-tak djece, vjerujem, zavoljelo robotiku, ali i poželjelo jačati veze s Hrvatskom i doći na neku od ljetnih škola robotike. 

Posjetili smo cijeli niz hrvatskih klubova u nekoliko australskih gradova gdje je predstavljena Robotička Alka i gdje smo uspjeli ojačati suradnju mladih domovine i iseljeništva, i to upravo sa temama koje ih najviše zanimaju. 

Posjetili smo i dva vodeća centra za robotiku i inženjering (Melbourne University i Deakin University) i naši mladi robotičari sjajno su se predstavili, ali i dosta toga novoga vidjeli i vjerujem još više zavoljeli robotiku i nove tehnologije.

U Canberri smo u Veleposlanstvu imali Izložbu robotiku koju je posjetilo preko 1200 ljudi i zaista se na najbolji način predstavili kao zemlja inovacija i novih tehnologija. Izložbu sam organizirao sa nizom vodećih australskih institucija u području robotike, s kojima ionako već duže surađujem, tako da smo imali zaista impresivne kolekcije robota, od UAVs (bespilotnih autonomnih letjelica), rovera, robota Darwin generacije, NUbotsa, NAO robota, pa do robota koji se koriste u rescue operations, robotskih senzorskih platformi za detekciju topline, plinova i sl, pa do robota u labirintu, kao i naših robota Alkara i – nogometaša, ili robota koji rješavaju rubikovu kocku ili neke druge zadatke.

 Izložbu je sam mnom službeno otvorio australski ministar sporta u ACT Vladi i ostao sa nama preko 2 sata jer je bio impresioniran sa opsegom kolekcije robota.

Izvedba Robotičarske Alke je bila stvarno sjajna i zaista je privukla interes iznimno puno ljudi, posebno naravno djece. Mi smo postavili cijelu scenu za Alku i sve zastave u pozadini kako bi cjelokupni događaj bio što službeniji i impresivniji. Sve je to privuklo interes mnogih australskih medija, uključujući i glavnu australsku nacionalnu TV kuću ABC koja je reportažu o našoj izložbi objavila u udarnom terminu svog dnevnika. 

Sve u svemu zaista jedan dobro odrađen posao i velike čestitke i profesoru Ivici Kolariću i svim našim mladim robotičarima, a Vama naravno veliko hvala na svoj podršci koju smo dobili u pripremi i realizaciji tog cjelokupnog projekta.

Vjerujem da će Vam prof. Kolarić dostaviti fotografije i video snimke sa njihovog puta po Australiji, tako da Vam ovom prigodom šaljem samo nekoliko fotografija kako bih Vam približio atmosferu Izložbe robotike u veleposlanstvu u Canberri. 

Ukoliko postoji interes, možemo naravno dostaviti i širi video materijal sa Izložbe.

Biti će mi zadovoljstvo nastaviti suradnju na nekim novim projektima.

 

S poštovanjem,

Damir Kušen

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •