Vrboska 2015

Mjesto Vrboska na otoku Hvaru od 22. do 29. kolovoza 2015. bila je domaćin kampa za robotičare u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. 

 Vrboska 2015

 

Plakatima postavljenim u Vrboskoj, u hotelu Adriatic i njegovoj neposrednoj blizini najavljen je događaj.

 

Vrboska 2015

 

O polaznicima su brinuli voditelji i njihovi mentori: Ivica Kolarić, Jelka Hrnjić, Katija Barbić i Danica Plastić. Radu na kampu priključio se i gospodin Zoran Pribičević koji je uz Ivicu Kolarića radio sa naprednom grupom robotičara.

 

Vrboska 2015

 

Kampu oglašenom na web stranici HRS-a odazvalo se 50 mladih robotičara iz Varaždina, Zagreba, Splita, Supetra, Pučišća, Bola, Starog Grada, Hvara, Vrboske i Jelse. Njima se priključilo još troje vršnjaka koji su bili na ljetovanju u Vrboskoj, a o radionici su bili obaviješteni u hotelu Adriatic. Ukupno je na radionicama bilo 53 polaznika. Oni van otoka stigli su katamaranom i trajektom.

Polaznici su podijeljeni u grupe, a profesor Kolarić je zadatke prilagodio dobi, sposobnostima i želji polaznika radionica.

 

Vrboska 2015

 

Početnici su od fischer elemenata izrađivali različite modele konstrukcija. Za starije polaznike prvi zadatak je bio izraditi i programirati ploter kojim su uz upotrebu flomastera različitih boja crtali crteže sa morskim motivima.

Na slikarskom platnu uz pomoć robota nastala su prava umjetnička djela koja su javnosti bila ponuđena na aukciji, a zarađenim kunama učenici su se počastili sladoledom. 

Sudionici kampa su se pripremali i za robotičku alku. Programirali su robota alkara koji se samostalno kreće, a pomoću upravljača demonstrirali su vještinu gađanja. Potaknuti su na vježbu vrijednim nagradama koje su dobili najbolji.

 

Vrboska 2015

 

Na kampu su sudjelovali i jako napredni robotičari, sudionici svjetskog RoboCup natjecanja održanog u kineskom Hefeiju. Na kampu su se pripremali za natjecanje u Australiji. Na prezentacijama u Vrboskoj i Hvaru javnosti su predstavili robonogomet.

Svojim posjetom razveselio nas je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza gospodin Igor Ratković kada smo imali malo slavlje povodom 1. kampa robotike na Hvaru.

Nakon što su se upoznali sa osnovama (izradom konstrukcija i strujnim krugom) krenuli su na izradu robotskih kolica i programiranje za vožnju kroz labirint.

 

Vrboska 2015

 

Poslijednja dva dana sve naučeno polaznici su prezentirali u Vrboskoj i Hvaru. Najveći interes na prezentacijama mještani i turisti pokazali su za robotičku alku i aukciju crteža te su se u navedeno aktivno uključili.

 

Ako ste mislili da su se polaznici samo bavili robotikom razuvjeriti će vas slijedeće fotografija.

 

Vrboska 2015

 

Polaznici su uz suvremene metode učenja, grupnim i individualnim pristupom voditelja i pomagača proširili svoja znanja, stekli nova prijateljstva i obogatili svoj život novim iskustvima. Na poučan, kreativan i zanimljiv način proveli su dio svojih ljetnih praznika. Bilo tako i u budućim aktivnostima.

 

Izvještaj o provedenim aktivnostima na obrascu:

Organizator aktivnosti

HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

Naziv aktivnosti

LJETNI KAMP ROBOTIKE

Datum i vrijeme provedbe (realno, datum, od – do sati):

Po danima i satima

22.08. upoznavanje sudionika – 19:30 – 20:30

23.08. – 27.08. radionice u dva termina od 9:00 do 12:00 i od 14:00 do 17:00

27.08. prezentacija robotike u Vrboskoj od 18:00 do 19:30

28.08. radionica od 9:00 do 12:00; od 15:00 priprema sudionika za prezentaciju u Hvaru; 17:30 – polazak sudionika za Hvar; od 18:30 do 20:00 prezentacija robotike u Hvaru

U slobodno vrijeme polaznici su imali organizirane sportske aktivnosti (nogomet, košarka, tenis, mini golf) i kupanje.

 

 

Voditelj(i) aktivnosti:

Ivica Kolarić, Jelka Hrnjić, Danica Plastić, Katija Barbić, Zoran Pribičević

Točan broj aktivnih sudionika (korisnika) radionica  :

Broj učenika: 53

Broj učitelja, voditelja UZ ili posjetitelja: Četiri učitelja

Imali smo posjet tajnika HRS-a gospodina Igora Ratkovića, a svakodnevno nas je uz roditelje i goste hotela posjećivala direktorica hotela Adriatic gospođa Milena Šišeljković

 

Opis korisnika (dob i drugo):

Polaznici kampa su u dobi od 7 do 19 godina. Na radionicama je sudjelovalo troje djece koji su u hotelu Adriatic bili na ljetovanju.

 

 

Opis, sadržaj, rezultat i postignuća aktivnosti

(što su sudionici napravili, naučili, vidjeli, iskustva stekli, kompetencije usvojili…)

Polaznici su:

-upoznali osnovne elemente potrebne za izradu konstrukcije nakon čega su uz pomoć uputa izradili različite modele,

-spajali  motore i senzore na interfejs(TX),

-se upoznali sa programom RoboPro,

-izradili plotere pomoću kojih su slikali crteže na slikarskom platnu,

-programirali robotska kolica za kretanje kroz labirint (praćenje crte, zaobilaženje prepreke, skretanje lijevo ili desno na raskrižju crte)

Početnici su na radionicama stekli znanja za samostalno sastavljanje jednostavnijih konstrukcija. Uz pomoć uputa naučili su izraditi robotska kolica te  ih programirati za izvođenje jednostavnijih zadataka u programu RoboPro. Oni koji su se prije uključili u robotiku nadogradili su svoja znanja.

Rad je bio grupni i individualni.

Polaznici su se upoznali, radili su u grupi, zajednički rješavali probleme, razmjenjivali znanja i međusobno surađivali. Dijelili su sobu sa još dvoje polaznika, družili se u slobodno vrijeme. Time su obogatili svoj život novim prijateljstvima i na kvalitetan način proveli dio svojih ljetnih praznika.

 

 

Jesu li sudionici ponijeli nešto s ove aktivnosti kući (objasniti)?

Dio polaznika je na aukcijama crteža koje su polaznici izradili ploterom kupio slike svojih prijatelja te su ih kao trajnu uspomenu na radionicu ponijeli kući. Novac od prodaje crteža pripao je autoru crteža.

Ocjena radionice, dojmovi, utisci, komentari sudionika radionica o tome što su novo naučili…

(prema anketama i komentarima tijekom radionice)

Dojmovi svih sudionika su pozitivni. Radionice su im bile zanimljive jer su se aktivnosti izmjenjivale i zadaci nisu bili preteški. Većina sudionika je izrazila želju da bi ponovno došli na ovakvu ili sličnu radionicu.

Mišljenje organizatora aktivnosti o tome koja su najveća postignuća i vrijednost radionice

Najveća postignuća su razvoj motoričkih i socijalnih vještina, razvoj radnih navika, logičko razmišljanje, tolerancija između polaznika i sklapanje novih prijateljstava. Vrijednost radionice je da se bavljenje robotikom omogućilo otočkoj djeci.

Dodatni podaci o provedenoj aktivnosti ili njezinom nastavku ako nisu prethodno navedeni (neobavezno):

Direktorica hotela Adriatic gospođa Milena Šišeljković i član uprave gospodin Jakša Damjanić u kontaktu sa voditeljima naglasili su kako su spremni ugostiti robotičare slijedeće godine. Njihovo mišljenje uz većinu polaznika dijele i gore navedeni voditelji.

 

Galerija slika s kampa u Vrboskoj:

{phocagallery view=category|categoryid=33|limitstart=0|limitcount=14|enableswitch=1}

 

Pripremila: Katija Barbić, dipl.ing. 

Mjesto i datum: Jelsa, 31.08.2015. 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •