Robotrka na prstenac

I ove se godine, u suradnji Društva za robotiku Istra, zatim ZTK Pula, Kluba informatičara otoka Krka i Centra za robotiku Rijeka, provodi natjecanje 3. Robo trka na prstenac.

 Radi se o kup natjecanju učenika osnovnoškolskog uzrasta s temeljnim ciljem popularizacije robotike i upoznavanje posebnosti kraja u kojem se natjecanje održava.  Natjecanje se provodi u više susreta godišnje u različitim mjestima Istarske i Primorsko-goranske županije.

Robotrka na prstenac 

U subotu,  30. svibnja, u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli održana je prva ovogodišnja trka, a 18. lipnja druga u Čavlima.

Općina Čavle prepoznaje vrijednost manifestacije i  pokrovitelj je natjecanja.

Na natjecanju u OŠ Čavle  okupilo se 10 ekipa :
Vitezovi Kanfanara, Kopljanici, OŠ Petra Studenca-Kanfanar – mentor  Nijaz Alagić

Brze i žestoke , OŠ Jure Filipovića, Barban –  mentor Mirza Salihović

Delnički kiborzi,  OŠ Ivana Gorana Kovačića, Delnice – mentorica Marija Imgrund

Bubamare, Mušketiri, Gladijatori, Društvo za robotiku Istra- mentor Dragan Pantić

Hetzer III OŠ Čavle , Cenrob ( Rijeka) –  mentorica Mira Fafanđel

Robotech Krk – mentor  Boris Bolšec .

Na svakom se natjecanju proglašavaju najbolji, dok se na završnom natjecanju u Barbanu proglašavaju pobjednici svih utrka, tj ekipa koja je sakupila najviše bodova.

 

 Najbolji na današnjoj utrci su:

 

1. mjesto, ekipa Gladijatori – sa mentorom Draganom Pantićem.
2. mjesto, ekipa Hetzer III – škola domaćin, mentorica Mira Fafanđel.
3. mjesto,  nova ekipa, Delnički Kiborzi, mentorica Marija Imgrund.

Robotrka na prstenac

Nakon natjecateljskog dijela učenici su sa svojim mentorima posjetili Gašparov mlin u Martinovom selu i zavičajni muzej gdje su čuli priču o grobničkim mlikaricama.

 

Tko još ne zna…


Trka na prstenac – s
tara je viteška igra s konjanicima iz Barbana i Barbanštine.
Svaki je natjecatelj sudjelovao trokratnom trkom, nastojeći u galopu kopljem nabosti prstenac sastavljen od dvaju križno spojenih kovinskih kružnih prstenova. Pogodak u sredinu (sridu) prstenca obješenog na užetu ponad staze donosio je tri boda (punta), u otvor iznad sredine dva, u onaj ispod nje jedan, a ubod kopljem u otvore smještene lijevo odnosno desno od sredine nosio je pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđivali su suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju morao vratiti čim bi zaustavio konja.

Robo trka na prstenac  realizirana je 2013. godine prvi puta kao kup natjecanje koje uključuje više pojedinačnih utrka po uzoru na vitešku trku.  U osmišljavanju i organizaciji prve Robo trke na prstenac sudjelovalo je više učitelja tehničke kulture i informatike iz Istarske i Primorsko-goranske županije te udruge Klub informatičara otoka Krka, Centar za robotiku Rijeka i Društvo za robotiku Istra Pula, a sve uz podršku višeg savjetnika Eugena Bana iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Robotrka na prstenac

Kako pogoditi prstenac sa robotskim kolicima?

 

Ručno upravljanje – natjecatelj preko računala upravlja kretanjem robota i koplja.

Poluautomatsko upravljanje – robot senzorima svjetlosti prati crnu crtu širine 15-20 mm koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj preko računala upravlja samo pomicanjem koplja nakon što robot samostalno prijeđe trećinu staze.

 

Ručno upravljanje iz perspektive robota – natjecatelj upravlja kretanjem robota i koplja iz perspektiva robota dobivene na monitoru pomoću kamere koja je povezana s računalom.

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •