kalankoProjekt “Robotička regata” u 2014 obilježilo je više aktivnosti od kojih je svaka značajna za daljnji razvoj zamisli o širenju robotike na otoke. U inicijalnom elaboratu iz 2011. projekt se referirao na pučinske otoke ali se pokazalo da otoke koji vode prema njima, poput Brača i Hvara, nije moguće preskakati.

 

arena SplitOprema za područje Dalmacije.
U ožujku 2014. u Splitu je predana robotička oprema Hrvatskoga robotičkog saveza školama iz okolice Splita. Škole u Pučišćima, Jelsi, Otoku kod Sinja i Komiži dobile su osnovne „Fischer“ komponente s kojima su mogle započeti s edukacijom. U Splitu je smještena i arena za ROBO-RESCUE natjecanje koja je poslije, po osnivanju udruge “Mladi robotičari” , prebačena u Kaštela. Dok su se Brač i Hvar uspješno uključili u rad, u Otoku kod Sinja nije zabilježeno značajnijih pomaka. U Komiži su radili na projektima izgradnje vlastitog kalanka s opremom tvrtke “Inovatic”. Ipak , isporučena oprema značajno je pomogla sredinama koje su se od početka uključile u rad da uhvate korak. U organizacijskom smislu najveći pomak je učinjen u odlasku učenika iz Dalmacije na škole robotike koje je Hrvatsko društvo za robotiku organiziralo u Zagrebu i na 1. kolo Hrvatske lige robotičara HRS u Varaždinu.

Robotička školaRobotička škola na Hvaru i Braču.
Škola je trajala gotovo deset dana i obuhvatila Supetar i Jelsu. Prvi put je primijenjen model rada po kojemu su učenici učili učenike. Škola je pokazala da je zanimanje za robotiku na otocima kontinuirano i da se može dugoročno računati na rad s mladima različitog uzrasta.

Popravak hekaspoda “Eyebot” .U okviru ovog projekta izveden je popravak sada već slavnog šestero-nožnog hodača „Eyebot“ nabavljenog 2004. godine na kojemu su generacije robotičkih škola prvi put upoznale osnovne elemente mehanizma hodanja. Robotu su promijenjeni svi motori kako bi se mogle izvesti slijedeće demonstracije:

• putanja pokretača vesla (zglob šake ruke) pri korištenju dva motora
• primjena nerastavljivog kuglastog zgloba pri pokretanju vesla
• prikaz razlike mehanike hodanja i plovljenja uporabom vesala

Izvedba robotizirane verzije kalanka “Salutica 2”.
Na postojećem modelu „Salutica 2“ originalnog kalanka načinjenog u Komiži izvedena je potpuno nova konstrukcija pokretanja veslima i upravljanja kormilom pri čemu se koriste dva motora. Mehanizam za pokretanje izveden je u potpunosti u tehnici 3D štampanja. Plovilo je funkcionalno ispitivano sredinom mjeseca siječnja jezeru Bundek u Zagrebu. Prva ispitivanja su pokazala vrlo dobre osobine plovila. Posao je, u rekordnom roku od mjesec dana od potpisa ugovora do primopredaje, prema tehničkim zahtjevima HRS izvela tvrtka “Mikroelektronika” iz Zagreba. Model će biti osnova za daljnje obrazovno zabavne aktivnosti planirane u projektu Robotičke regate.

{youtube}tf85I4Eha0s{/youtube}

 

Suradnja sa Jedriličarskim savezom na organizaciji pokazne regate RC jedrilica u Komiži.
U drugoj polovini 2014. pokušala se uspostaviti suradnja s jedriličarskim klubom „Zenta“ iz Splita koji raspolaže se RC jedrilicama kako bi se organizirala pokazna regata u Komiži na predloženoj putanji Mul- Gospa Gusarica. Zbog poteškoća u kojima se jedriličarski klub “Zenta” našao izostao je odgovor i suradnja.

Razvoj modela RC jedrilica duljine do jedan metar na konstrukcijskom načelu kalanka.
Tijekom rada na projektu robotiziranog kalanka pokazalo se da je s istim materijalom i drugačijom formom zrcala (karma na kvodar) može postići forma trupa bliska onima koje se koriste kod plastičnih RC modela jedrilica. Stoga je načinjen projekt izrade kalanko jedrilice i nabavljen potrošni materijal za njenu izvedbu. Izvedeno je više modela jedrilica.

Kalanko KomižaRobotički kalanko u Komiži.
Svakako je od najveće važnosti to da je u OŠ Komiža načinjen robotički kalanko za regionalnu izložbu tehničke kulture. U svibnju 2014. Obavijestio nas je inženjer Milan Maleš da je robotički kalanko i porinut u Komiži. Kako je svibanj bio mjesec kada su se tradicionalno izrađivali i ispitivali kalankoti čini se da kao da se krug ciljne zamisli i ostvarenja počinje polako zatvarati.

Daljnje perspektive projekta ROBOTIČKA REGATA
U Planu rada Hrvatskoga robotičkog saveza 2015. nema zadataka s nazivom Robotička regata ali su se pojavili drugi zadaci koji ne samo da nastavljaju osnovnu ideju edukacije pučinskih (i drugih) otoka robotičkoj tehnologiji već cijelu zamisao i projekt podižu na novu, dalekosežniju i glede opstanka, sigurniju razinu. Po svom sadržaju približio se vrlo podržavanoj ideji cjeloživotnog obrazovanja.
Projekt koji je inicijalno imao za cilj spajanje lokalne tradicionalne kulture Komiže s robotičkom tehnologijom poprimio je tijekom protekle dvije godine dugoročnije perspektive i razgranao se po interesu na različitija područja. Zahvaljujući Ivici Kolariću i Jelki Hrnjić te poduzetnim profesoricama Danici Plastić iz Pučišća i inžinjerke Katije Barbić iz Jelse otočna zabavno-obrazovna robotika gotovo da je postala prepoznatljiva.
Brač je postao gotovo centar edukacijske robotike u Dalmaciji. U Supetru će se u ožujku održati završno natjecanje Hrvatske robolige HRS.
Ljetni kamp na Jelsi mogao bi svakako postati novo žarište učenja robotici ne samo na otocima već i u široj okolici.
Proširenje projekta “Robotički kalanko” na cijeloživotno obrazovanje kroz prezentacije rada 3D štampača otvara se nova perspektiva obrazovnih kontakata s lokalnim otočkim zajednicama.

Igor Ratković

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •