1slika robot1

Za muzejsku zbirku robotičkog saveza nabavljena su u 2014. godini dvije replike svjetski slavnih limenih robota igračaka. Na taj način je otvoren novi segment grupe izložaka u zbirci posvećen, danas vrlo razvijenom, području zabavno-obrazovne robotike. U toj grupi već postoji nekoliko važnih izložaka poput znamenitog „Furbya”. Prva nabavljena replika je japanski žuti “Robot Lilliput” (inače prva u povijesti limena igračka androida) pokretan satnim mehanizmom. Nastao je sredinom 40. god 20. st. odmah nakon II. svj. rata. Druga nabavljena replika odnosi se na sveti gral kolekcionara limenih androida: “Mehanizirani robot” poznatiji kao robot „ Robby” japanske tvrtke Nomura Toys. Među kolekcionarima robotičkih igračaka kola uzrečica da robotička kolekcija počinje Robbyem i završava Robbyem.. Danas se cijena srebrnog penje i do 12 000 $, a s originalnom kutijom se cijena i povećava.

1slika robot1Igračka u obliku limenog androida jedna je od najstarijih i najpoznatijih ikona robotike. Gotovo cijelih pola stoljeća prije pojave prvih ozbiljnih istraživačkih projekata limene igračke pronosile su masama ideju robota androida. Tanki lim od kojeg su prešanjem izrađivana tijela igračke androida upečatljivo je oslikavao novo doba preplavljeno metalnim strojevima iz visoke serijske proizvodnje. Prije lima za izradi igračaka koristilo se uglavnom drvo ili karton. Prešanje lima omogućilo je izradu igračaka u do tada nezamislivim serijama. Danas se jeftine visoko serijske, ali i neke od najskupljih igračaka, izrađuju od plastike. Lim se za izradu igračaka počeo koristiti u 19. st. Vodeći proizvođač bila je do II. svj. rata Njemačka kada je, zbog potreba vojne industrije, proizvodnja limenih igračaka obustavljena širom svijeta.
Limene igračke u obliku robota dosežu najveću popularnost iza drugog svjetskog rata što se objašnjava snažnim utjecajem tehnološkog napretka koji je obećava ubrzano ostvarenje mnogih fikcija. Limeni čovjekoliki robot su i oblikom i materijalom izrade bili oličenje modernosti.
Kao generička tehnologija robotika se danas veže i uz sve oblike igračaka pa tako postoje raznolike robotizirane lutke, vozila, avioni, rakete itd. Karakteristika im je da ne smiju biti presloženi da bi tržišno uspjeli.
Nakon II sv. rata Japan je postupne preuzeo ulogu glavnog proizvođača limenih igračaka i to razdoblje trajalo je sve do epohe plastike. Japan je i prije izrađivao igračke od lima ali lošije kvalitete od Njemačkih. U sklopu MacArthurova plana industrijske obnove Japana mnoge niskoprofitne proizvodnje, poput radio aparata, jeftinih kamera ili proizvodnja igračaka od lima , prebačene su iz SAD u Japan koji je postupno u njima dosegao vrhunac kvalitete.Uvoznici igračaka iz SAD poput Marxa, Roscoa ili Cragstana počeli su prodavati igračke tvrtki Masudaya, Nomura ili Horikawa. Prve japanske limene igračke bile su grube i nastojale su oponašati predratne zapadnjačke proizvođače. Da bi se probili na SAD tržište Japanci su počeli dodavati jedinstvenu litografsku likovnu obradu lima. Estetički stil japanskih limenih igračaka iz 50. godina poseban je do mjere da ga u umjetničkim krugovima smatraju jedinstvenim i neponovljivima kako po slikovitim formama tako po korištenim bojama. Stil litografskog oslikavanja, boje i materijal stvaraju jedinstven užitak gledanja i doživljavanja ovih robota.

1slika robot2Proizvodnja limenih androidnih igračaka bila je izravno poticana popularnošću filmskih uradaka u kojima su se pojavljivali roboti. Pokretač je 1956. godine bio model robota Robby iz filma “Zabranjeni planet”. Robby je, pretpostavlja se, u povijesti najkopiranija igračka robota sa više stotina varijanti koje su se, zbog licenčne zaštite imena , na tržište plasirale s raznolikom imenima poput ” Planet robot” ili “Mehanizirani robot”. S vremenom je Robby dostigao razinu kolekcionarskog “svetog grala” koju svaki kolekcionar mora imati. Unatoč poplavi japanskih igračaka mnogi prvi limeni roboti bili su originalni zapadnjački proizvodi. Najpoznatiji je bio Robot Robert iz 1954. kojega su slijedili Marvelous Mike, The Robot Dog, Z-Man, Big Max ili Marx Electric Robot. Među njima je po tehnološkoj naprednosti najpoznatiji “Z-Man The Brain Robot” iz 1956. tvrtke Z-Line. Bila je to prva programibilna igračka koja se programirala namještanjem niza mehaničkih zubaca.

U borbi za tržište Japanci su 1955. godine izišli na tržište igračaka s apsolutnom novinom: elektromotornim pogonom koji se napajao iz baterija. Baterije sa se do tada u industriji igračaka koristile za proizvođenje svjetlosnih i zvučnih efekata no Japanci su počeli koristiti male motore za pokretanje koji su istisnuli legendarne ključeve za navijanje.

slika robot3

Peteročlana banda (Gang of five) najskuplje su igračke roboti svijeta. Slijeva : Radicon robot (prvi radio upravljani robot i druga u povijesti radio upravljana igračka), Giant Sonic robot (Train robot jer svijetli i zviždi) , Non Stop robot (Lady robot ili Lavanda robot), Target robot (Gađa s pištoljem i nosi metu), Machine Man robot (proizveden u ograničenoj količini za SAD i otkriven 1997. godine kad je pridružen Četveročlanoj bandi (Gang of Four). Smatra se da ih u svijetu ima svega petnaestak pa je to najskuplji robot igračka na svijetu s cijenom od 45 600 $. Slijedeći po cijeni je Radicon sa iznosom od 10 800 $. Robote je proizvela tvrtka Masudaya na prijelazu iz 50 u 60. godine 20. st. Masudaya je vodeći svjetski proizvođač mehaničkih i baterijskih igračaka u poratnom periodu. Peteročlana banda androida smatra se grupom jer su načinjeni s istim limenim tijelom, mehanizmom i litografijom.

Među proizvođačima igračaka s baterijskim pogonom isticala se kompanija Horikawa poznata po oznaci SH za koju su radile mnoge druge manje kompanije poput poznate Metal House kompanije iz Tokija koja postoji i danas.
Za pasionirane kolekcionare limenih robota igračaka važan je podatak da je robote iz tog razdoblja teško atributirati zbog mnogih neimenovanih opskrbljivača. Pri atribuciji znaju pomoći i bizarnosti poput povijesnog detalja o korištenju za izradu recikliranog lima. U poratnoj nestašici lima japanski proizvođači igračaka vrlo često su koristili lim s već štampanim maskama za riblje konzerve ili mlijeko u prahu. Taj lim recikliran je tako da je na čistoj strani doštampavana maska za lik igračaka dok bi s druge strane ostala stara litografija.
Stari limeni roboti igračke iz 50. godina 20. st. postali su danas, s razvojem robotike i njenim dolaskom u vrh vodećih tehnologija svjetski kolekcionarski hit. Oni su važni primjerci tehnologije toga doba, a neke se smatraju jedinstvenim primjercima moderne umjetnosti.
U kontekstu povijesti robotike roboti igračke imaju ulogu popularizacije tehnološkog doba i androidnog robota kao jedne od njegovih temeljnih, ako ne i najvažnijih ikona. One su u ideološkom smislu bile jedan od najutjecajnijih propagandnih sredstava na generacije djece koja će postati nositelji dolazećeg doba. Upravo stoga igračke roboti iz tog vremena postižu danas nevjerojatne cijene. Sitni limeni roboti (u engleskom kolekcionarskom žargonu nazivaju se “vintage tin toy robots” ) s mehanizmima za pokretanje čija prodajna cijena u vrijeme proizvodnje je bila svega nekoliko dolara prodaju se danas na aukcijama Sothebya ili Christiesa. Na Sothebyevoj aukciji iz 1996. godine ponuđena je na prodaju kolekcija limenih igračaka u obliku androida Matta Wysea. Izložena je čuvena grupa limenih robota Gang of Four (Četveročlana banda) iz 50. godina 20. st. koja je postigla nevjerojatne cijene od desetak tisuća dolara po primjerku. Sve ih je uskoro nadmašio naknadno otkriveni peti član “Machine Man Robot” s cijenom od skoro pedeset tisuća dolara.

Igor Ratković

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •