HRVATI NA MEĐUNARODNIM ROBOTIČKIM NATJECANJIIMA

Sve one koji se u Hrvatskoj bave izradom i  primjenom robota ili su samo ljubitelji robotike  iznenadit će podaci  o nastupima prvih hrvatskih takmičara na međunarodnim robotičkim natjecanjima.  Prije svega zbog toga jer su rezultati koje su postizale ekipe u  velikom  nerazmjeru sa  mjestom Hrvatske u svim važnijim svjetskim robotičkim statistikama.
           Prvi podaci o sudjelovanju hrvatskih ekipa ili pojedinaca na međunarodnim natjecanjima bilježe se početkom ulaska u 21. st., točnije oko godine 2003.  Postoje dva kandidata za primat   izlaska  na međunarodnu robotičku scenu: u jednom slučaju riječ je o pojedincu, u drugom o timu.  Zanimljivo je da su  i u jednom i u drugom slučaju naši natjetacetlji nastupili prvi put u Sloveniji. No, ako i postoji nedoumica oko prvog izlaska na međunarodnu natejecateljsku robotičku scenu  nema nikakve dvojbe o tome tko je prvi hrvatsko pobjednik nekog međunarodnog natjecanja.

 

PRVI MEĐUNARODNI POBJEDNIK

Početak sudjelovanja hrvatskih srednjoškolaca na robotskom natjecanju  u Mariboru. zabilježen je 2003. godine. Delegacija HDR posjetila je natjecanje još 2000. godine Natjecanje u Mariboru   sastoji se u brzinskom  autonomnom gibanju robota kroz koridor (labirint) duljine 2.5 metara (u dvije trke). Riječ je o specifičnom natjecanju koje je bilo odziv

Josip Štivić na natjecanju u Mariboru (lijevo).Robot NIGHT  na cilju staze(desno)

na razvoj mobilne reaktivne robotike u kojemu se ispituje odnos brzine gibanja robota i odziva senzora pri gibanju što većom brzinom  kroz koridor sa zamkama u kojima se robot može izgubiti. Jednostavna pravila i građa robota omogućavala je natjecanje u različitim klasama: od osmoškolaca do studenata. 
            2005. godine  između 48 timova iz Slovenije, Hrvatske i Austrije Josip Štivić iz Slavonskog Broda osvojio prvo mjesto natječući se u klasi srednjoškolaca  s robotom NIGHT vlastite konstrukcije kojega je sam konstruirao i izradio u očevoj radionici za popravak televizora. Josip Štivić bio je polaznik   Državne škole robotike HDR  2003. godine , a na mariborskom natjecanju počeo se natjecati 2003. godine. 2004. godine je kao srednjoškolac osvojio je 4. mjesto.
             Od 2005 . godine pa na dalje pojedinci iz Hrvatske sudjelovali su kontinuirano na mariborskim natjecanjima sve do 2008. godine. Posebice se to odnosi na učenike ŽTŠ u kojoj je bio smješten Centra za praktičnu robotiku Zagreb  gdje  je izgrađen i poligon za vježbanje. U okviru priprema korišteni su modificirani roboti "Grow-bot" tvrtke Parallax ali su se izrađivali i drugi roboti. Među hrvatskim sudionicima natjecanja u Mariboru najdulji najtjecateljski staž imao je Branimir Tadić .

EKIPA ZA ROBOCUP NOGOMET S FAKULTETA
ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA

           Prvi međunarodni nastup robonogometne ekipe sa  FER iz Zagreba bio je na natjecanju FIRE  2003. godine pa se 2013. bilježi desetogodišnjica od prvog nastupa. FIRA je osnovana 1997. godine kada je pokrenut i ROBOCUP u okviru kojega se igra i robotički nogomet. Hrvatski robonogometni tim nije zabilježio  osobite rezultate u ukupnom plasmanu ali  su postigli nekoliko pobjeda u susretima s inozemnim timovima.

"ACT Croatia  Robot Soccer Team"  na međunarodnom natjecanju .

Prema podacima na interenetu  "ACT Croatia  Robot Soccer Team"  osnovan je 2003., a te je godine prvi put  sudjelovao na  natjecanju – FIRA Europskom prvenstvu u Sloveniji.  Sudjelovali smo na  Svjetskom prvenstvu 2003 (Austrija), Europskom prvenstvu 2004 (Njemačka), Europskom prvenstvu 2005 (Nizozemska), Svjetskom prvenstvu 2006 (Njemačka) i Europskom prvenstvu 2008 (Austrija/Švicarska). U početku je tim koristio  korejske (Yu-jin) robote. U 2005. kupili su šest austrijskih robota, koje su koristili na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj.

ROBOCUP
ROBOT RESCUE JUNIOR

Hrvatske ekipe natječu se na mađunarodnom natjecanju ROBOCUP JUNIOR (u kategoriji ROBOT RESCUE  „spašavanje žrtve“)  od 2010. kad  se ekipa osmoškolaca KONTO iz Varaždina natjecala u Istanbulu. Pozivu u Istanbul prethodila su  uspješni nastupi na  natjecanjima u  Austriji i Sloveniji . Nastup u Istanbulu bio je senzacionalan obzirom na neiskustvo. Osvijeno je  drugo mjesto , odmah iza Japana. Ekipa se natjecala sa robotom vlastite konstrukcije izvedene iz FISCHER TECHNIC elemenata. Od tada hrvatske ekipe tradicionalno sudjeluju na ROBOCUPU. Na natjecanju u Meksiku 2012. sudjelovale su jedna osmoškolska i jedna srednjoškolska ekipa. Srednjoškolska ekipa natjecala se pod nazivom  HDR. Osmoškolci su osvojili treće mjesto, a srednjoškolci osmo.

Ekipa KONTO (lijevo ) i voditelji Ivica Kolarić i Jelka Hrnjić u Istanbulu

         Rezultati postignuti na otvorenim natjecanjima u Austriji tijekom 2012. i 2013. bili su spektakularni jer su brojne ekipe iz Hrvatske osvojile gotovo sva prva mjesta.
         Uspješnost ekipa na međunarodnim natjecanjaima imao je snažan utjecaja na  hrvatsku edukacijsku robotiku: pokrenuta je Hrvatske robotičke lige HDR koja se održava od 2010./2011. s ciljem izbora ekipa koje će ići na međunarodno natjecanje. Broj natjecanja je iz godine u godinu sve veći. 
         Nastupom na međunarodnim natjecanjima podignuta je kako  obrazovna tako natjecateljaska razna  jer su se  kriteriji vrednovanja rezultata ili uspješnosti počeli iskazivati u međunarodnim mjerilima. 
        Robotička zbirka Hrvatskoga društva za robotiku raspolaže s nekoliko fizičkih eksponata s kojima su se hrvatske ekipe natjecale u inozemstvu: robot NIGHT i robot Grow- Bot, natjecateljska majica s nastupa srednjoškolske ekipe na ROBOCUP natjecanju  Meksiku,   zbirku originalnih fortografija, itd.

(Igor Ratković) 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •