Idemo u domovinu: Asteka, Maja, Olmeka, Tolteka, Zapoteka, ….
– na svjetsko natjecanje iz ROBOTIKE  uz veliku podršku HZTK i HDR-a
  

Jelka Hrnjić, prof.

 

U Meksiku su postojale tri stare civilizacije: Tolteci, Asteci, Maje. Prvi stanovnici Meksika bili su Tolteci, miroljubivo indijansko pleme koje je razvilo vrlo visoku kulturu. Jos i danas postoje svjedoci graditeljskog umijeća Tolteka u njihovom religioznom središtu i prijestolnici Teotihuacanu nedaleko od današnjeg glavnog grada Meksika. No tvorci Meksicke drzave nisu bili Tolteci već njihovi srodnici Asteci. Od triju velikih kultura koje su nekada cvjetale na tlu meksika – Tolteka, Asteka i Maja, najrazvijenija je bila kultura Maja. Narod Maja bio je veliki stvaralački i miroljubiv narod na vrlo visokom stupnju kulture. Živjeli su na poluotoku Yukatan i u dijelovima južnog meksika. Njihova dostignuća, poteno u likovnoj umjetnosti, arhitekturi i u različitim znanostima, mogu se mjeriti s dostignućima naroda starog svijeta – Egipćana i Grka. Period "zlatno doba" iz vremena "carstva Maja" počinje u 2. st. p.n.e. i traje do 6. st. p.n.e. U to doba cvjetale su astronomija, matematika, arhitektura, kiparstvo, razrađeni kalendar. Narod Maja imao je vrsne matematičare. Svojim načinom pisana brojki nadmašili su i Grke i Rimljane jer su poznavali vrijednost nule. Poznavali su kalendar kao i Asteci koji se također sastojao od18 mjeseci po 20 dana. Glavno sjedište kulture naroda Maja bio je grad Cicen Ica osnovan na Yukatanu u 5. st. n.e. Najveličanstvenija građevina tog grada je piramida s hramom "El Castillo" visoka 23 metra jedna od najljepših piramida u Meksiku.
Asteci su pleme koje je početkom 14. vijeka došli sa sjevera, podjarmilo je Tolteke i ostala plemena, naselilo meksičku visoravan- Anahuak i na obali jezera Tekscoco osnovali svoj glavni grad Tenochtitlan, koji se ubrzo razvio u najljepši grad Astečke civilizacije. U njihovu životu religija je imala veliku važnost. Od brojnih vjerskih svečanosti i običaja koji su Asteci održavali značajno mjesto u njihovom životu zauzimali su običaji žrtvovanja. Asteci su pri različitim svečanostima znali svojim bogovima žrtvovati na hiljade ljudi, najvećim dijelom svoje zarobljenike. Također, Asteci su se bavili i znanošću. Poznavali su kalendar sa godinom koja se sastojala od 18 mjeseci po 20 dana. Kalendar je sluzio za određivanje sudbine koji su bogovi namijenili pojedincima. Asteci su imali i pismo, neke vrste hijeroglifskog pisma, u kojem su misli izražavali slikom i bojama, slično egipatskim hijeroglifima. Slova su bila u obliku zvijezda, životinja i ljudi, osobiti kraljeva i sl. Asteci su bili veliki umjetnici u obradi kamena. Jedan od najljepših primjera njihova visokog umijeća je kameni kalendar iz 1479. godine, promjera gotovo 4 metra u koji su uklesani astronomski i kronološki simboli u geometrijskim oblicima. Osim toga bili su veliki majstori u obrađivanju čistog bakra, srebra i zlata u ukrasne predmete. Asteci su kao i Maje poznavali papir, koji su dobivali iz korijena jedne vrste Agave. U različitim svjetskim bibliotekama čuva se danas 12 astečkih rukopisa, jedinih koji su sačuvani od nemilosrdnog uništenja španjolskih osvajača. 
Meksiko je zemlja pjesme i plesa. Na ulicama i trgovima pos svuda se susreću grupe narodnih pjevača i sviraca – Mariaci, s karakterističnim širokim šeširima, koji uz pratnju svojih narodnih instrumenata gitara, pjevaju, s mnogo topline, meksičke narodne pjesme. meksikanci su žestokog i živog temperamenta, hrabri su i neustrašivi. te osobine naročito dolaze do izražaja u koridi (borba bikova i toreadora) koji je za meksiko prava nacionalna svečanost. Glavni grad Savezne države Meksika je Meksiko City. Razvio se u plodnoj dolini Anahuak, na središnjoj visoravni na nadmorskoj visoravni od 2412 metara, u blizini nekadašnjeg sjedišta astečke države Tenochtitlana. Današnji glavni grad, koji su na temeljima razorenog Tenochtitlana podigli Španjolci dobio je, kao i sama država, ime po astečkom bogu rata Mexitliju. to je jedan od najvećih gradova latinske amerike odmah poslije Buenos Airesa i Sao Paola. Danas je Meksiko moderan grad širokih avenija i prostranih trgova s mnogo drvoreda palmi i parkova. Jedna od najljepših avenija, 60 metara široka i 8 kilometara duga, je Paseo de la reforma u središtu grada. Najduza ulica je avenija Idsurgentes duga 25 kilometara i prelazi grad u dijagonali, najšira i najprometnija je avenija Benita Juareza, koju čini niz monumentalnih građevina. 
U sred grada na povisokom brijegu nalazi se dvorac Chapultepec, gdje su se zaustavili Asteci našavši, prema legendi, orla koji je uhvatio zmiju. (Legenda kaze da su Asteci, došavši na jezero Texcoco, opazili na kaktusu orla kako proždire zmiju. Shvativši to kao dobar znak oni su ovdje osnovali naselje. Astečki orao sa zmijom postao je simbol glavnog grada a kasnije je uzet i u grb meksičke države). Ovaj dvorac iz doba kolonizacije bio nekada rezidencija španjolskih kraljeva, a danas je pretvoren u nacionali povjesni muzej. Od velikog broja trgova osobito je impozantan Zacalo, jedan od najljepših na svijetu i bez takmaca na američkom kontinentu. Na tom trgu, na mjestu gde je nekad bio astečki hram, podignuta je vladina palaca, remek djelo plemenitosti i elegancije. I barokna katedrala najveća od svih američkih.  

RoboCup 2012, Mexico City

Svjetsko natjecanje RoboCup 2012 će se održati u Mexico City-ju od ponedjeljka 18. do nedjelje 24. lipnja 2012. Na svjetsko natjecanje u Mexico idu dvije hrvatske ekipe – jedna osnovnoškolska i jedna srednjoškolska.
Kao pratnja ide profesor –  mentor za svaku ekipu.  

Ime i prezime

uloga

Jelka Hrnjić

Mentor osnovnoškolske ekipe

Dominik Hržan

Učenik OŠ Mate Lovraka, Zagreb

Luka Crnjak

Učenik OŠ Mate Lovraka, Zagreb

Filip Kuzminski

Učenik I. OŠ Varaždin

Ivica Kolarić

Voditelj edukacije i mentor srednjoškolske ekipe

Robin Škibola

Učenik Elektrostrojarske škole Varaždin

Ivan Kolarić

Učenik Elektrostrojarske škole Varaždin

Kristijan Džamonja

Učenik V.gimnazije Zagreb  

Jelka Hrnjić, prof.

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •