Četvrta Robotička alka Junior održala se 01. 10. 2011. na Prokurativama u Splitu. Pripreme za ovo natjecanje održavale su se od 23. – 25. rujna u prostorijama Zvjezdanog sela Mosor.  Organizatori Robotičke alke junior su: Hrvatsko društvo za robotiku, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zvjezdano selo Mosor. 

ROBOTIČKA ALKA: IZAZOV BUDUĆNOSTI

Iznenađujuća je šarolikost načina na koje odrasli i djeca igraju Alku. Alke na motociklima i biciklima već su pomalo zaboravljena klasika. Modernija verzija Alke igra se vozeći Segway.  Dječje Alke trče se na noge,  u tačkama (karijolama), na koturaljkama. Učini se da nema niti jednog prijevoznog pomagala ili stroja koji se ne bi dao iskoristiti kao čarobno sredstvo za oponašanje  stare igre jednostavnih pravila i nedostižna povijesnog kolorita. Stoga se može učiniti da je Robotička alka samo još jedna varijacija na beskrajnu temu u kojoj stara igra služi kao medij popularizacije pridošloj novotariji. No,  robotika danas nije novotarija. Uz genetiku i nanotehnologiju drži se svetim trojstvom temelja na kojem počiva perspektiva budućeg svijeta. Tijekom svoje novovjeke povijesti nešto dulje od  pola stoljeća dostigla je proširenošću razmjere kulta ili kulture. Robotičnost, robotoidnost, robotiziranost ne odnosi se samo na pojmovno i djelatno sve manje  izolirani svijet tehnike  već na svijet u svoj njegovoj cjelovitosti. Biti robotiziran danas sve više znači biti sposoban ili biti kompetentan za svijet i preživljavanje u njemu.
Osnovna teza koja stoji iza ideje  Robotičke alke bila je da ovladavanje ključnim tehnologijama  postaje uvjet  kolektivne ali i osobne  slobode. Kao što se 1715.  godine vlastitost i jedinstvenog branila  hrabrošću koja je prenesena u stoljetnu tradiciju igre tako je, danas, potrebno biti dovoljno sposoban i odvažan pa pobijediti (prisvojiti) svijet tehnologije da bi se sačuvalo posebnost i jedinstvenost. Dakle, koliko god se to činilo paradoksalnim moglo bi se dogoditi da drevnu Alku u budućnosti očuvamo upravo zato jer smo znali igrati Robotičku alku.
Robotička alka je tehnički izazov  postavljen još 2000. godine. Tada je zamišljeno da ćemo u skoroj budućnosti, a svakako u razdoblju od petnaest godina biti u stanju izrađivati mehaničke robotičke četveronošce i jahače i da ćemo pozvati sve one iz svijeta koji to isto znaju da s nama zaigraju Robotičku alku. Kao rok postavljena je 2015. godina i tristota godišnjica Sinjske alke. Po svoj prilici taj cilj neće biti ostvaren no treba ipak pričekati 2015. godinu prije konačne ocjene. Ostvarenje tog cilja u podjednakoj mjeri ovisi o stručnoj kompetentnosti kao i  klimi okoline u kojoj se  postavlja izazovna projekcija. Ipak, ne mogu  se ne zapaziti rezultati postignuti do sada. Robotička alka bila je povod za izučavanje biorobotike i izradu više prototipova četveronožnih strojeva (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu),  mnogih simulacija i konstrukcija načinjenih u Centru za praktičnu robotiku u Zagrebu. Izrađivani su magistarski radovi, osvajane rektorske nagrade, organizirani skupovi posvećeni Robotičkoj alki.
I tako, dok smo živjeli u očekivanju  tehno-gospodarske doraslosti za robotičko doba i pravu (veliku)  Robotičku alku  sasvim nenadano pokrenuta je 20l0.  dječja Robotička alka (junior). Igrana je do sada u Karlovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinu, … . Zahvaljujući znanju i poduzetnosti Borisa Anića Ćurka, direktora tvrtke "Inovatic" ali i zadivljujućem poletu diplomiranog inženjera   Ivice Kolarića i profesorice Jelke Hrnjić  ta  dječja svečanost spajanja tradicije i suvremenosti  ne gubi dah. Hrvatsko društvo za robotiku  dalo je ideji institucionalni i financijski okvir. Mladi  alkari robotičari  pripremaju se za svoje natjecanje vrlo savjesno, oni svoje pobjede doživljavaju i slave vrlo iskreno. Djeca su počela ukrašavati svoje robote lutkama u  narodnim nošnjama kraja  iz kojega su stigli. Ideja se pokazala iznimno motivirajućom za sve uzraste. Od odraslih preko studenata do osmoškolaca. Njena medijska privlačnost je nesporna.
Robotička alka (junior) trebala bi se svake godine održati u jednom od hrvatskih mjesta u kojima su za Srednjeg vijeka  igrane igre gađanja prstena s konja: Zadru, Dubrovniku, Trogiru, Zagrebu, Rijeci, …. Da  bi na kraju došla i do suvremenog epicentra. Mjesta u kojem se Alka igra i danas. U Sinj. Ove godine je, zahvaljujući zauzimanju  profesora  Zorana Vukića,  u Splitu.  Poželimo joj uspjeh. 

Igor Ratković

Kako je izgledao na alki u Splitu pogledajte u videu u nastavku

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •