Kako je nastala HLR-HROBOS-a?

Na svjetskom RoboCup natjecanju robota u Istanbulu 2011.godine,  u disciplini Rescue (spašavanje), našu zemlju predstavljala je ekipa Konto iz Varaždina s mentorom Ivicom Kolarićem. Ekipa je osvojila odličan plasman, podijelila je s japanskom ekipom prvo i drugo mjesto. Potaknuti željom da se pokrene slično natjecanje i u Hrvatskoj, Izvršni odbor Hrvatskog društva za robotiku donio je odluku o pokretanju sličnog natjecanja i u Republici Hrvatskoj. Natjecanje je nazvano Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog društva za robotiku (skraćeno HLR – HDR).

Osnivanjem Hrvatskog robotičkog saveza liga mijenja naziv u Hrvatsku ligu robotičara – Hrvatskog robotičkog saveza (HLR-HROBOS).

Cilj natjecanja je stvaranje učeničkih ekipa iz različitih županija Republike Hrvatske, koje bi se kroz natjecanja osposobile za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima. Sudionici natjecanja su učenici od 8 do 17 godina koji se natječu prema pravlima natjecanja koja se objavljuju svake godine. Natjecanja su otvorena prvenstva, što znači da se mogu prijaviti i ekipe iz drugih zemalja. 
Natjecanja Hrvatske lige robotičara su u organizaciji HDR-a i trenutno nisu financirana od strane drugih društava ili udruga.

Kako se uključiti u natjacanje HLR-HROBOS-a?

Ovim putem se pozivaju sponzori i donatori da svojim donacijama podrže mlade robotičare u Republici Hrvatskoj. Također pozivamo mentore učenika koji bi se željeli uključiti da nam se jave i prijave svoje ekipe ili se prijave kao promatrači ili članovi ocjenjivačkih komisija.  

Osoba za kontakt:  Jelka Hrnjić; jelka4@net.hr

 

 

Smjernice za sezonu 2016/17 

Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog robotičkog saveza (HLR-HROBOS-a) u šk.god.2016./2017.

 

Na radni sastanak vezan uz temu Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog robotičkog saveza (HLR-HROBOS) koji se održao 22.10.2016. sa početkom u 18:00 sati u prostorijama OŠ Mate Lovraka odazvalo se 16 zainteresiranih osoba, mail-om odgovorilo 12. Svi mentori  sudionici natjecanja u školskoj godini 2015./2016. obaviješteni su i pozvani na sastanak.

U organizacijski odbor HLR-HROBOS-a su izabrani:

1. Jelka Hrnjić, domaćica na 1.kolu HLR-HROBOS-a, organizacija Lige, priznanja, diplome ..

2. Ivica Kolarić, organizacija, materijal , predsjednik Rescue Line Primary i Secondary

3. Željko Krnjajić, tajnik HROBOS-a, zadaci vezani uz Ligu, financije

4. Ana Sović Kržić, predsjednica HROBOS-a, potpis na svim dokumentima, Poziv ….

5. Sandra Novosad, pomoć oko pokala, estetsko uređenje …

6. Katija Barbić, predsjednica kat. ON Stage

7. Darko Pongrac, predsjednik kat. CoSpace

8. Zoran Pribičević, predsjednik kat. Recue Maze 

9. Zoran Vukic, predsjednik kat. Soccer

10. domaćin Lige ili ravnateljica

 

Organizacijski odbor razmatrat će sve aktivnosti i sve žalbe vezane za HLR-HROBOS-a, i sastati se po potrebi u toku šk.godine.

Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog robotičkog saveza u škol.god. 2016./2017. odvijat će se kroz dva kola:

• 1.kolo u Zagrebu u OŠ Mate Lovraka u subotu, 10.12.2016.

• 2.kolo u Varaždinu ili ??  ( datum 2.kola ćemo odrediti kad bude poznat  vremenik natjecanja iz tehničke kulture npr. 11.3.2017.).

Natjecanje HLR-HROBOS-a odvijat će se u više kategorija i po pravilima Svjetskog natjecanja za 2016.

Pravila se neće prevoditi jer se često mijenjaju, sadrže puno stručnih termina te bi prijevod mogao biti netočan. Naši natjecatelji na svim međunarodnim i Svjetskom natjecanju moraju se predstavljati na engleskom jeziku te im pravila napisana na engleskom jeziku ne čine problem.  Ako netko prevede pravila, mogu se poslati svima, ali prijevod  nije obavezan. Pravila za Recue Line imamo prevedena, možemo ih postaviti na stranice Saveza.

Ekipa na našem natjecanju može imati max. 5 članova a može imati i samo jednog člana – kapetana . 

Kategorije su:

1. Rescue Line Primary    – odvija se po pravilima: http://rcj.robocup.org/rescue.html

Radi napredovanja natjecatelja  predlažemo  da natjecatelj koji je dva puta sudjelovao  na svjetskom natjecanju  u ovoj kategoriji mijenja  kategoriju npr. sprema se i nastupi u Line Secondary ili Rescue Maze ili nekoj dugoj.

2. Rescue Line Secondary     http://rcj.robocup.org/rcj2016/rescue_line_2016.pdf 

3. Rescue Maze  http://rcj.robocup.org/rcj2016/rescue_maze_2016.pdf

 

4. On Stage    http://rcj.robocup.org/rcj2016/dance_2016.pdf

(sa robotom plešu dva natjecatelja, a ostali članovi mogu biti pomoć prije samog nastupa)

5. Soccer  Light Primary i 

Soccer Light Secondary i Soccer Open  http://rcj.robocup.org/soccer.html; http://rcj.robocup.org/rcj2016/soccer_2016.pdf

6. CoSpace Rescue  http://rcj.robocup.org/rcj2016/rescue_cospace_2016.pdf

 

U okviru svakog natjecanja HLR-HROBOS-a  za kategorije Rescue Primary  i Rescue Secondary održat će se 4 vožnje na četiri staze. Za sve ostale kategorije održat će se dva kruga natjecanja. Za kategoriju CoSpace organizirati će se natjecanje u ovisnosti o broju prijavljenih ekipa ( svaka ekipa protiv svake ili skupina sistem)

Izabrani su glavni sudci po kategorijama:

• Za Rescue Line Primary  –  Maja Mačinko Kovač

• Za Rescue Line Secondary  –  Igor Naprta i  Marija Škrtić

• Za Rescue Maze –  Zoran Pribičević

• Za RoboDance Primary i Secondary ( On Stage) – Katija Barbić i Svjetlana Seljanec Savković

• Za Soccer   – Zoran Vukić 

• Za Co Space Rescue –  Darko Pongrac

Za kategorije treba pripremiti staze za natjecanje i ako ove koje imamo nisu zadovoljavajuće treba se pobrinuti za nove („ ipak smo mi među najboljima ili najbolji u svijetu i za Japan trebamo biti spremni“ – predračune poslati na Savez)

Poslije više različitih prijedloga bodovanja izglasan je prijedlog da se boduje prvih 10 mjesta: 

1.mjesto  – 10 bodova

2.mjesto – 9 bodova

3.mjesto – 8 bodova

10. mjesto – 1 bod

Svi ostali imaju 0 bodova. 

Vodi se evidencija o ostvarenim bodovima na svim stazama natjecanja, a  koristili bi se u slučaju istog ukupnog broja bodova. Ako se dogodi da je među prvih 10 ekipa, ekipa koja nije iz Hrvatske taj ostvareni rezultat se preskače npr. ekipa iz Slovenije je na 3.mjestu – nitko ne osvaja 8 bodova.

U kategoriji Rescue Line Primary – kapetanu ekipe dodaju se bodovi ostvareni na Državnom natjecanju u kategoriji P – Robotsko spašavanje žrtve.

1.mjesto – 3 boda

2.mjesto – 2 boda

3.mjesto – 1 bod

Natjecatelj 1.7.2017. ne smije imati više od 14 godina.

 

Bodovi 1. i 2. kola HLR-HROBOS-a se zbrajaju i ukupni pobjednik u svakoj kategoriji se prijavljuje na Svjetsko natjecanje. RoboCup organizacija zadržava pravo da ne prihvati svaku prijavljenu ekipu.

Ako bi dvije ekipe imale u ukupnom zbroju isti broj bodova prednost ima ona ekipa koja je postigla više bodova na svim stazama ili se organizira super finale ako to ne rješava nastalu situaciju.

Kapetan prvoplasirane ekipe odabire drugog člana ekipe u dogovoru sa nacionalnim predstavnikom  koji se istaknuo svojim rezultatima prema ukupnom plasmanu natjecanja Hrvatske lige robotičara, koji zna raditi sa istim sučeljem i razumije program koji kapetan ekipe koristi za svog robota. 

Ekipa može imati i više od dva člana uz dogovor kapetana i mentora ekipe sa organizacijskim odborom o načinu financiranja kotizacije i ostalih troškova svjetskog natjecanja za tog člana/članove.

Kotizaciju za sve ekipe prijavljene na Svjetsko natjecanje uplaćuje Hrvatski robotički savez. 

Financiranje svjetskog  natjecanja u Japanu – Nagoya 2017. ovisit će o ukupno odobrenim sredstvima za projekte Saveza u 2017. godini i eventualnim donacijama.

Prednost pri financiranju od strane Saveza imaju kapetani ekipa i/ili mentori, ako se drugačije unutar ekipe ne dogovore.

 

Izglasana je kotizacija za natjecanje HLR-HROBOS-a i ona iznosi:

100 kn po ekipi + 100 kuna po svakom natjecatelju ako se uplati do 15.11.2016. Učenici koji se natječu u više kategorija više puta plaćaju kotizaciju, jer je kotizacija trošak organizacije natjecanja.

(Dakle, ekipa od jednog člana plaća kotizaciju od 200,00 kuna, ekipa od dva člana 300 kuna, …)

Prijave su otvorene do 4.12.2016. ali zbog poteškoća u organizaciji kod kasne prijave kotizacija je u ovom periodu 200 kn po ekipi + 200 kuna po svakom natjecatelju.

 

Ekipe same brinu o smještaju i prijevozu na natjecanje osim ako ne budu drugačije obaviještene od strane domaćina.

 

Kotizacija se uplaćuje na račun:

Hrvatsko društva za robotiku, Julija Knifera 4 Zagreb

OIB 68596604054

Zagrebačka banka, SWIFT: ZABAHR2X

IBAN:HR7723600001101559308

 

Prijave su na stranici:

http://www.hrobos.hr/prijave-2016-17.html

Svaka prijava bit će automatski ažurirana i vidljiva na web-stranici Saveza.

 

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •