HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

English

Umro je Mr. Roboto (tako su ga nazivali Japanci). Smrt čovjeka koji je svojom idejom industrijskog robota započeo novu eru u razmišljanju civilizacije o strojevima i samoj  sebi  prošla je gotovo nezapaženo.

 U Hrvatskoj su je zabilježile samo jedne novine. 

 

Joseph Engelberger

 

               Pišem ovo sjećanje točno mjesec dana nakon njegove smrti 1. prosinca 2015. godine. Ispričati ću priču o početku suvremene praktične robotike u nekoliko lapidarnih fleševa:  1956. susreo je  Joseph Engelberger izumitelja  Georga Devola gdje su pričali  o Georgovu posljednjem izumu  "Programmed Article Transfer".  “Podsjeća me to na robota!” -komentirao je  Engelberger, pasionirani čitač Asimovljevih znanstveno fantastičnih  pripovjedaka o robotima. 

               1957. godine uspio je  Engelberger, koji je bio direktor "Consolidated Controls Corp. ", nagovoriti upravu te tvrtke da financira razvoj Devolova izuma. 1959. godine bio je prototip robotičke ruke „Unimate“- 001 teške 1300 (kg)  instaliran na proizvodnu  liniju u tvornici "General Motors" u  Trentonu. Vrlo brzo broj im je narastao na 450. 1961. godine Engelberger osniva „Unimation, Inc.“ prvu robotičku tvrtku. 1969. prodaje licencu za proizvodnju Unimate robota Japancima. Sve je ostalo dobro evidentirana povijest. Automobilske tvrtke počinju se natjecati u korištenju industrijskih robota što je i do danas ostalo nepromijenjeno. 

               Pojava manipulacijskog industrijskog robota "Unimate" smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti civilizacije.  U početku to baš i nije naličilo na ovu današnju robotiku. 

Ali je ljude jednako uzbuđivalo. 

               Bez biografije Josepha Engelbergera nemoguće je razumjeti korijene i početke onoga što se danas  robotika jest.

  Nešto šire o Engelbergeru u članku koji je u okviru serijala "Povijest robotike"  objavljeno u časopisu „ABC TEHNIKE“  koncem 2012. godine.

  [Članak iz časopisa ABC TEHNIKE (pdf)]

 

Igor Ratković

 

Facebook page

HROBOS

Hrvatski robotički savez (HROBOS)
Dalmatinska 12, 10000 Zagreb, Croatia
IBAN: HR6723600001102334324
OIB: 35414990068
Tel: 01 4847 556
Mob: 098 95 73 225
Email:hroboszg@gmail.com

Predsjednik:
dr.sc. Ana Sović Kržić

Tajnik:
Željko Krnjajić
Web:
Željko Krnjajić

HZTK-logo

Stranice HRS koriste kolaćiće za upravljanje autentifikacijom,navigacijom, i ostalim funkcijama. Korištenjem ovih stranica, prihvaćate kolačiće koje stranica pohranjuje na vaše računalo.

Vidi policu privatnosti stranice

Dokumenti EU direktive o e-Privatnosti

Odbili ste kolačiće. Odluku možete promijeniti.

Dopustili ste da kolačići budu pohranjeni na vaše računalo. Ovu odluku možete promijeniti.