HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

English

U Zagrebu je 20.10.2019. u prostorijama Algebra LAB-a održan World Robot Olympiad (WRO) po prvi puta  našoj zemlji. 

wro 2019

Robotika pruža odličnu platformu za učenje vještina potrebnih u 21.stoljeću. Suočavanje s izazovima iz ovog područja potiče kod učenika inovativno razmišljanje, kreativnost i razvoj vještina rješavanja problema. Budući da robotika sama po sebi obuhvaća više nastavnih predmeta, učenici moraju usvojiti i primijeniti znanje iz područja znanosti, tehnologije, strojarstva, matematike i programiranja.

wro 2019

Najbolji dio cijelog procesa osmišljavanja robota je to što je zabavan. Učenici rade zajedno kao tim i pronalaze vlastita rješenja. Vode ih mentori, koji im istovremeno prepuštaju da sami donesu odluke koje će ih dovesti do rezultata. U ovako poticajnom okruženju napreduju nesvjesno usvajajući nova znanja i vještine.

Potičući tehničko stvaralaštvo na ovaj način još od 2004 održava se WRO - World Robot Olympiad (svjetska robotička olimpijada). U njoj se na LEGO Mindstorms platformi natječu djeca iz cijelog svijeta na nacionalnim natjecanjima, a najbolji dobivaju priliku nastupiti na svjetskoj završnici koja se ove godine održava u mađarskom gradu Gyoru. Hrvatski robotički savez potpisao je partnerski ugovor s mađarskim organizatorom WRO natjecanja - EDUTUS sveučilištem i organizirao natjecanje po prvi put u našoj zemlji. Projekt je bio izuzetno zahtjevan, jer je rok za pripremu i samog natjecanja i natjetcatelja bio izuzetno kratak. Time nas više raduje uspješna realizacija natjecaja. Za početak smo organizirali natjecanje samo u jednoj kategoriji (REGULAR) u tri različite dobne skupine: Elementary (dob do 12 godina), Junior (dob 13-15 godina) i Senior (dob 16-19 godina). Za natjecanje se prijavilo ukupno 15 ekipa, po 5 u svakoj kategoriji što je bio preduvjet da se pobjednik kvalificira za međunarodno natjecanje. Nažalost, na natjecanju se nije pojavila jedna ekipa prijavljena u Elementary dobnoj skupini čime je po pravilima WRO ta skupina ispala iz konkurencije za poziv na međunarodno natjecanje. Tako će Hrvatsku na WRO natjecanju Gyoru zastupati pobjednici Junior i Senior skupine. 

wro 2019

Tema natjecanja je bila Pametni gradovi (Smart Cities), a natjecatelji su trebali pokazati vještine konstrukcije, sastavljanja i programiranja robota koji će izvršiti postavljene zadatke.  

Među ukupno 35 natjecatelja najuspješniji su bili:

Pobjednik u Elementary skupini je bila ekipa "123 Informatičari" u kojoj su nastupili natjecatelji Dominik Dukić, Lovro Gašparić i Roko Novinščak.
Mentor ekipe bio je Branko Vujnović.

Pobjednik u Junior skupini bila je ekipa "Nemamo imena" u kojoj su nastupili natjecatelji Din Sadović, Lucija Uroić i Sven Novak.
Mentor ekipe bila je Ana Sović Kržić.

Pobjednik u Senior skupini bila je ekipa "Robo S" u kojoj su nastupili natjecatelji Nikola Škeva i Leonardo Klišanić.
Mentor ekipe je bio Ivan Vlainić.

Čestitamo!

wro 2019

 

Facebook page

HROBOS

Hrvatski robotički savez (HROBOS)
Dalmatinska 12, 10000 Zagreb, Croatia
IBAN: HR6723600001102334324
OIB: 35414990068
Tel: 01 4847 556
Mob: 098 95 73 225
Email:hroboszg@gmail.com

Predsjednik:
dr.sc. Ana Sović Kržić

Tajnik:
Željko Krnjajić
Web:
Željko Krnjajić

HZTK-logo

Stranice HRS koriste kolaćiće za upravljanje autentifikacijom,navigacijom, i ostalim funkcijama. Korištenjem ovih stranica, prihvaćate kolačiće koje stranica pohranjuje na vaše računalo.

Vidi policu privatnosti stranice

Dokumenti EU direktive o e-Privatnosti

Odbili ste kolačiće. Odluku možete promijeniti.

Dopustili ste da kolačići budu pohranjeni na vaše računalo. Ovu odluku možete promijeniti.