HRVATSKI ROBOTIČKI SAVEZ

English

U suradnji s Veleposlanstvom Japana, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave pozivaju Vas na predavanje "Trendovi robotike u Japanu - oblikovanje budućnosti kroz kulturu i tehnologiju sadašnjosti".

 

Predavanje će održati prof. Tomotaka Takahashi sa Sveučilišta u Tokiju, u srijedu 9. ožujka 2016., u 12.00 sati u dvorani D1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

prof. Tomotaka Takahashi

 

Kao uvod predavanju održat će se kratko predavanje "Istraživanja u području robotike na FER-u".

Sažetak predavanja:

Kad se govori o komunikacijskim robotima, u utrci u razvoju robotike koja se odvija na svjetskoj razini Japan ima veliku tehničku i kulturnu prednost zahvaljujući specifičnom spoju japanskih tehnologija, mangi, animacije i igara. Stoga i prof. Tomotaka Takahashi, kao član Vladinog Odbora za strateško promicanje pod nazivom Cool Japan, aktivno radi na promociji uloge Japana u području robotike u budućnosti. Tako je kao glavni govornik nastupao na Svjetskom kongresu o mobilnim tehnologijama, u muzeju Smithsonianu, Japan Society, Kennedy Centru, a preko veleposlanstava Japana nastupio je i u više desetaka zemalja u cijelom svijetu. Japan nastavlja s vodećom ulogom na polju komunikacijskih robota i želi pridonijeti razvoju suradnje lokalnih tvrtki s japanskim tvrtkama i sveučilištima u svrhu daljnjeg razvoja robotike u svijetu. Uz demonstraciju nekoliko robota cilj je predavanja prenijeti odnos robotike, tržišta i kulture Japana.

O predavaču:

Prof. Tomotaka Takahashi osnivač je i predsjednik uprave tvrtke Robo Garage, znanstveni suradnik istraživač na Sveučilištu u Tokiju i gostujući profesor na Sveučilištu za elektrokomunikacije u Osaki. Samostalno istražuje, razvija, dizajnira i proizvodi humanoidne robote. Do sada je razvio niz robota od kojih su najpoznatiji Kirobo, RoBoHon, Robi, Ropid, Chroino, FT, Evolta, Tachikoma i Vision. Dobitnik je mnogih nagrada od kojih izdvajamo sljedeće: "Coolest Invention 2004" (časopis TIME), 33 Persons Changing the Future (časopis Popular Science), 3 Guinnesova rekorda za robote Evolta i Kirobo te prvo mjesto na Robo-Cup 2004-2008. Njegov robot Kirobo postao je 21. kolovoza 2013. prvi komunikacijski robot u svemiru, a pametni telefon - robot RoBoHon predstavljen je javnosti u listopadu 2015.

Izvornik sa portala fer.unizg.hr 

Facebook page

HROBOS

Hrvatski robotički savez (HROBOS)
Dalmatinska 12, 10000 Zagreb, Croatia
IBAN: HR6723600001102334324
OIB: 35414990068
Tel: 01 4847 556
Mob: 098 95 73 225
Email:hroboszg@gmail.com

Predsjednik:
dr.sc. Ana Sović Kržić

Tajnik:
Željko Krnjajić
Web:
Željko Krnjajić

HZTK-logo

Stranice HRS koriste kolaćiće za upravljanje autentifikacijom,navigacijom, i ostalim funkcijama. Korištenjem ovih stranica, prihvaćate kolačiće koje stranica pohranjuje na vaše računalo.

Vidi policu privatnosti stranice

Dokumenti EU direktive o e-Privatnosti

Odbili ste kolačiće. Odluku možete promijeniti.

Dopustili ste da kolačići budu pohranjeni na vaše računalo. Ovu odluku možete promijeniti.